Kjøpte du aksjer på Oslo Børs' «all time high» før finanskrisen den 19. juli 2007, har du i løpet av ni år ikke tjent en eneste krone.

Hovedindeksen på børsen denne dagen svingte mellom 525,75 og 518,13 poeng.

Torsdag falt indeksen igjen under den gamle rekorden, og er i skrivende stund 517,06 poeng.

- Nå er vi nesten «spot on» på toppnivåene vi hadde ved flere anledninger før det smalt i finanskrisen, bekrefter aksjemegler Ole Marius Lauritzen i Handelsbanken Capital Markets til DN.

- Kjøpte du aksjer på toppen og ikke har gjort noe siden det, så har du null i avkastning nå over de årene, legger han til.

DN presiserer at det selvsagt forutsetter at du kjøpte aksjer, fond mv. som gjenspeiler snittet av alle aksjene notert på Oslo Børs. For enkeltaksjer har avkastningen i perioden variert fra gigantiske tap til tilsvarende gevinster.

Få siste nytt om markedet på DN Investor

Aksjemegler Ole-Marius Lauritzen i Handelsbanken Capital Markets. Arkivfoto: Sigbjørn Sandsmark
Aksjemegler Ole-Marius Lauritzen i Handelsbanken Capital Markets. Arkivfoto: Sigbjørn Sandsmark

160 prosent avkastning

Kjøpte du derimot på bunnen i 2008, har du hatt 160 prosent avkastning, ifølge megleren.

De siste ti årene har hovedindeksen på Oslo Børs gitt en årlig gjennomsnittlig avkastning på 4,08 prosent.

Mye av avkastningen er «spist opp» av den siste tidens børsfall.

Hittil i år har Oslo Børs falt omkring 15 prosent. For en måned siden, ville tallene dermed vært annerledes.

- Slik rentenivået har vært det siste året kan man kanskje være fornøyd med fire prosent i forhold til å ha hatt pengene i banken. Men i forhold til hva man normalt sett har hatt, er det lavere, sier Lauritzen.

(Saken fortsetter under)

Olje halvert

At vi nærmer oss toppnivåene før finanskrisen er ikke noe å være bekymret over, ifølge megleren.

Lauritzen har imidlertid merket seg en annen utvikling: vektingen på Oslo Børs har forandret seg «betydelig» siden 2008 (se grafikk - olje- og oljeservice går inn under «energi»-sektoren).

 

Vektingen bestemmer hvor mye et selskap påvirker hovedindeksen på børsen, og utarbeides blant annet basert på selskapets størrelse og omsetning.

Når vektingen er bestemt, er utviklingen på børsen viktig. Faller selskapes aksje, faller også vektingen. Vektingen sier altså noe om hvor godt det går med et selskap.

I 2008 vektet olje- og oljeservicesektoren alene rundt 45 prosent av børsen. I dag vektes sektoren 23 prosent, forklarer Lauritzen.

- Det er interessant fordi det setter ting i perspektiv. Veldig mye har endret seg også underliggende siden da, legger han til.

Et eksempel på dette, er Seadrill.

Da selskapet var på sitt høyeste nivå på rundt 290 kroner, vektet selskapet alene nær seks prosent på Oslo Børs. I dag handles Seadrill-aksjen på rundt 14 kroner og vekter 0,3 prosent.

- Seadrills betydning på Oslo Børs har blitt veldig liten, selv om man fortsatt liker å tenke på det som et veldig stort og betydningsfullt selskap, sier Lauritzen.

Finans viktigere

På motsatt side har både finans og såkalt «consumer discretionary» eller kapitalvarer og tjenester for konsumenter hatt et oppsving.

Finanssektoren vektes nå på rundt 19 prosent, en oppgang fra rundt åtte prosent i 2008.

Den andre bolken, som blant annet omfatter Schibsted og XXL, har gått fra 2,5 til til prosent siden finanskrisen.

- Selskaper som ikke har en direkte relasjon til olje, har hatt en viktigere betydning for Oslo Børs. Satte du i 2008 pengene dine i olje- og oljeservice kontra finans eller «consumer discretionary», har du ekstremt stor forskjell på avkastningen, forklarer Lauritzen.

 

Les også: Oljegigant med milliardnedskrivning

Smell som ventet fra Norwegian

Skattesmell med aksjefond

 

Se DNtv:

Alstadheim: - Flinkere til å provosere enn å reformere:

Alstadheim: - Flinkere til å provosere enn å reformere
- Sylvi Listhaug har blitt et argument i seg selv for å ikke støtte forslagene hun kommer med.
04:06
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.