Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,28 prosent til 616,68 poeng, omsatt for 1.184 millioner kroner.

Det er laveste omsetning på en dag hittil i år. Forrige laveste-nivå var 23. mars, da omsetningen endte på 1.279 millioner kroner.

Øker verdianslag

Analytikere øker verdianslag på Johan Sverdrup-feltet etter mandagens oppdatering fra Statoil.

Statoil sluttet uendret og Det norske oljeselskap svakt ned mandag tross oljeprisnedgang siden Oslo Børs stengte fredag. Operatøren Statoil har nedjustert investeringsestimat og oppjustert produksjonsestimatet på Johan Sverdrup-feltet.

Carnegie-analytiker Kjetil Bakken mener dagens Sverdrup-melding er positiv for verdsettelsen av aksjene som har eierandeler i feltet.

- Det har en positiv effekt på verdsettelsen når kostnadene reduseres samtidig som produksjonen fremskyndes gjennom økt produksjonskapasitet i fase 2, sier Bakken til TDN Finans mandag.

I forhold til Bakkens tidligere tall øker verdiene per aksje med 0,30 kroner for Statoil og 0,90 kroner for Det norske oljeselskap.

- Den største vinneren er den norske statskassen, sier han.

Gjentar kjøpsanbefaling

Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Swedbank mener den nedjusterte investeringsguidingen og det økte ressursanslagsestimatet øker den diskonterte kontantstrøm-verdsettelsen av feltet med 5-6 prosent, skriver han i en oppdatering mandag.

DNB Markets anslår en positiv samlet nettoeffekt fra dagens Sverdrup-oppdatering til 1,2 kroner per Statoil-aksje, hvorav 0,3 kroner er knyttet til økt produksjon, 0,4 kroner knyttet til lavere investeringer, og 0,5 kroner er knyttet til økte ressursanslag.

Meglerhuset viser i tillegg til at Oljedirektoratet mandag har lagt frem en analyse som viser at prisen på å bygge ut et felt på norsk sokkel har i gjennomsnitt falt med over 40 prosent siden 2014.

DNB Markets gjentar en kjøpsanbefaling på Statoil med kursmål 160 kroner etter de positive nyhetene om Johan Sverdrup og den støttende oppdateringen på utviklingskostnaden i Norge, ifølge oppdateringen.

Statoil-aksjen sluttet uendret på 132,7 kroner, omsatt for 193 millioner kroner. Det norske oljeselskap var ned 0,1 prosent til 113,9 kroner, omsatt for 23 millioner kroner.

I Sverige steg feltpartner på Johan Sverdrup, Lundin Petroleum, 2,2 prosent.

Oljepris-nedgang

Brent 1. posisjon ble mandag ettermiddag handlet til 49,2 dollar per fat, mot om lag 50,6 dollar da Oslo Børs stengte fredag.

DNB Markets viser til at forventningene om en produksjonsavtale mellom de viktigste eksportlandene ser ut til å ha blitt noe redusert gjennom helgen.

«I tillegg viste en oppdatering sent på fredag at riggaktiviteten i Nord-Amerika igjen steg forrige uke og var opp nesten fire prosent i forhold til foregående uke. Spesielt antall aktive rigger i den kanadiske oljesektoren bidro til denne økningen», skriver meglerhuset.

- Etterdønningene av Jackson Hole-symposiet

Etter Federal Reserve-sjef Janet Yellens kommentarer på Jackson Hole-symposiet om at caset for en renteøkning har styrket seg, er dollarindeksen på det høyeste nivået siden midten av august.

Eurostoxx 600-indeksen var ned rundt 0,3 prosent mandag, og ble tynget av utviklingen i bilprodusenter og energiaksjer, på lave volumer. Volumene var 71 prosent lavere enn 30 dagers snitt. Bloomberg News begrunner dette med at markedet i Storbritannia er stengt på grunn av helligdag.

- Fallet i dag henger sammen med etterdønningene av Jackson Hole-symposiet, og økte forventninger om en renteoppgang i år. Det fører til en liten justering i markedet, sier strateg Samy Chaar i Lobard Odier til Bloomberg News.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast: Det er full fyr i boligmarkedet. Mye tyder på at Finanstilsynet vil foreslå å stramme inn ytterligere.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert: