Europeiske aksjer ble onsdag tynget av bekymringer for at Den europeiske sentralbanken ECB kan komme til å vurdere å trappe ned sitt stimulanseprogram.

Bekymringene kommer som etter at Bloomberg tirsdag ettermiddag meldte at ECB trolig gradvis vil skalere ned sitt verdipapirkjøpsprogram før de kvantitative lettelsene avsluttes. Nedskaleringen kan bli gjort i trinn på ti milliarder euro per måned, opplyser sentralbankkilder til nyhetsbyrået.

Ifølge kildene er det blitt bygget en uformell konsensus blant beslutningstakere den seneste måneden om at verdipapirkjøpene vil måtte bli nedskalert når det er tatt en beslutning om å avslutte programmet.

Nordea Markets viser i en oppdatering onsdag til at de amerikanske børsindeksene var ned i går og at markedene var preget av ECB-artikkelen.

«Markedene var preget av en nyhetsartikkel som påstod at Den europeiske sentralbanken vurderer å trappe ned på sitt stimulanseprogram, noe som egentlig ikke skulle opp til diskusjon før mars neste år», skriver meglerhuset.

En slik nedskalering av ECB-verdipapirkjøpene vil i så fall ligne den tidligere strategien til Federal Reserve, som begynte å redusere sine månedlige verdipapirkjøp med 10 milliarder dollar per måned i desember 2013 og avsluttet verdipapirkjøpene i oktober 2014.

Seadrill holdt stand

Seadrill-aksjen, som sluttet opp 22,5 prosent på Oslo Børs tirsdag, endte uendret på 21,75 kroner onsdag.

DNB Markets skriver i en oppdatering onsdag at kursoppgangen tirsdag kom på nyhetsmeldinger om at hovedaksjonæren skal være innstilt på å gi selskapet et lån på inntil 1,2 milliarder dollar.

«Slik vi ser det vil selskapet ha behov for kapital i den størrelsesorden for å få på plass den lenge annonserte refinansieringen. Det er imidlertid fortsatt en rekke forskjellige parter involvert i forhandlingene», skriver DNB Markets i en oppdatering.

Etter DNB Markets' mening er det en uendret risiko i Seadrill-aksjen så lenge hverken fordeling av eventuell ny finansiering på låneopptak og egenkapital er avklart eller betingelsene for å stille med lån (renter, forfall og eventuelle konverteringsbetingelser) eller egenkapital er klare.

DNB Markets gjentar sin salgsanbefaling på aksjen med et kursmål på ti pr aksje.

Også Nordea Markets vurderer fortsatt at det finnes stor risiko for en større kapitalutvidelse i Seadrill og anbefaler salg av aksjen, ifølge en oppdatering onsdag.

Seadrill ble omsatt for 59 millioner kroner på Oslo Børs onsdag.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,14 prosent til 631,72 poeng, omsatt for 2.948 millioner kroner.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om granskningsindustrien. Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller hvordan han går frem og avslører hvor ubehagelig det blir når man pirker borti selskapenes dypeste hemmeligheter.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.

Anbefalt av DNtv:

To årsaker til at fremtiden er elektrisk
Den store stjernen på Volkswagen-standen i Paris, er en elbil. Terje Male i Møllergruppen forklarer her hvorfor.
02:32
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.