Oslo Børs utvikler seg svakere enn børsene i Europa mandag, tynget av lavere oljepriser.

Brent 1. posisjon handles for 36,54 dollar pr fat mandag ettermiddag, ned fra 37,69 dollar mandag morgen. Prisen lå på om lag 38,72 dollar pr fat ved stengetid for Oslo Børs fredag.

Meglersjef Knut Bjørnebye i Integr8 Fuels peker på Opec-møtet, for litt over en uke siden, som det som hovedsakelig tynger markedet.

- Det virker som om Opec ikke har noen planer om å sette tak på noen ting, så utfra det tror jeg vi skal lengre ned, sier han.

Ikke tegn til oppgang

Bjørnebye sier det ikke er noe som tyder på at prisen skal opp på kort sikt.

- Det som kan drive oljeprisen opp må være at Opec begynner å lukke kranene. Det skjer ikke så fort, siden de akkurat har hatt et møte. Om oljen skal under 30 tør jeg ikke si, men det skal i alle fall ikke noe særlig opp dette året, sier han.

Meglerhuset Barclays peker også på Opecs seneste møte i en oppdatering mandag. Meglerhuset understreker at de fundamentale faktorene i markedet ikke har blitt forverret siden møtet. De mener at selv om det er ytterligere nedsidepress på prisene de kommende ukene, er markedet i rute for rebalansering i 2016 med påfølgende prisoppgang.

Begjærer seg konkurs

Dolphin Group leverte mandag inn konkursbegjæring. Analytikerne mener at det ikke var uventet, og at det som blir interessant nå er å se hva som skjer med skipene Dolphin har leid.

Dolphin leaser i dag tre 3D-skip fra GC Rieber Shipping, og dersom en av de eksisterende aktørene tar over disse skipene vil det være fire internasjonale aktører i seismikkmarkedet, mot dagens fem.

- Alt annet likt, så vil dette være positivt fordi at det kan trigge en tidligere prisøkning i kontraktmarkedet enn først antatt, sier kredittanalytiker Øystein Bogfjellmo i SEB til TDN Finans.

Kredittanalytiker Magnus Vie Sundal i DNB Markets mener det vil være positivt for andre aktører dersom de tas ut av markedet.

Rec Silicon stiger

Rec Silicon er blant aksjene som stiger mest mandag, og aksjen stiger betydelig mye mer enn konkurrentene. Noen aktører viser til effekter fra klimaavtalen i Paris.

Analytiker Carl Oskar Thoen i Sparebank 1 Markets mener ikke klimaavtalen gjør noe med markedet og utsiktene for Rec Silicon på kort sikt, og at dagens kursoppgang derfor ikke er berettiget. Fremover ser det heller ikke lyst ut:

- De guider mye høyere kostnader enn det de får i pris, så de går i tap på silisium de produserer, sier Thoen til TDN Finans.

Han tror ikke forholdene ligger til rette for at Rec Silicon vil starte opp igjen den nedstengte kapasiteten på Moses Lake-anlegget i USA.

Konsernsjef Tore Torvund i Rec Silicon sa i forbindelse med tredjekvartalstallene at styret i midten av desember vil vurderer å starte opp igjen kapasitet.

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 1,52 prosent til 585,83 poeng, omsatt for 2,062 milliarder kroner.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.