Oslo Børs endte lite endret torsdag, og utviklet seg sterkere enn de fleste andre børsene i Europa med videre oppgang i oljeprisene.

Brent-frontkontrakten ble torsdag ettermiddag handlet rundt 41,2 dollar fatet, sammenlignet med om lag 40,0 dollar fatet da Oslo Børs stengte onsdag. Statoil-aksjen steg 2,1 prosent.

Flere meglerhus viser til at oljeprisoppgangen den seneste tiden kommer etter nye signaler om at en rekke Opec‐land samt land utenfor Opec skal møtes 17. april i Qatar for å diskutere markedssituasjonen i oljemarkedet. I tillegg pekes det på uttalelser som tyder på at flere produsentland kan bli enige om en produksjonsfrysavtale som ikke omfatter Iran.

Norges Bank kuttet renten

I tillegg til at oljeprisen påvirker Oslo Børs sier porteføljeforvalter Thomas Nielsen i Odin Norge til TDN Finans at rentekuttet til Norges Bank og sentralbankens rentesignaler får mye fokus blant markedsaktørene.

DNB falt 1,0 prosent torsdag med en generelt svak banksektor i Europa. I tillegg har Norges Bank har besluttet å sette styringsrenten ned 0,25 prosentpoeng til 0,50 prosent samtidig som de ser for seg at styringsrenten kan bli satt ytterligere ned i løpet av året. De kan heller ikke utelukke negativ rente. Lavere eller negativ rente kan gi press på bankenes marginer.

I oppdateringer etter rentebeslutningen trekker økonomene frem sentralbankens nedjusterte rentebane og kommentarer knyttet til utsikter for ytterligere rentekutt.

Handelsbanken Capital Markets-sjeføkonom Kari Due-Andresen viser til at sentralbankens rentebane signaliserer ytterligere 1-2 rentekutt. Videre peker hun på at sentralbanken ikke utelukker negative renter fremover. Ifølge henne ser sentralbanken en 20 prosent sannsynlighet for en nullrente innen årsslutt.

Litt over en time etter at Norges Bank kunngjorde rentebeslutning varslet Sparebank 1 Norge-Norge at de følger opp sentralbankens rentekutt og setter ned boliglånsrenter for sine kunder. Banken opplyste i pressemeldingen om at detaljene rundt rentekuttet foreløpig ikke er klare, og at de vil komme tilbake til dette på et senere tidspunkt.

Vurderer markedssituasjonen

DNB-informasjonsdirektør Even Westerveld sier til TDN Finans at de ikke kommenterer fremtidige rentevurderinger.

- Vi vurderer fortløpende markedssituasjonen, og det er flere forhold som spiller inn på bankenes renter, blant annet bankenes innlånskostnader som har steget, konkurransesituasjonen og kapitalkrav, sier han.

Pressesjef Christian Steffensen i Nordea sier til DN Investor at de følger med på situasjonen.

- Vi har ikke tatt noen beslutning ennå, vi sitter og følger med på hvordan prisene for hva det koster oss å låne. Konkurransesituasjonen er også en viktig faktor, sier han, og legger til at bankenes reaksjon på rentebeslutninger avhenger av flere faktorer, og kan ta tid.

- Det har vært rentemøter der det har gått flere uker før bankene har reagert. Det varierer med når man har et godt beslutningsgrunnlag, sier han.

DNB-aksjen ble omsatt for 551 millioner kroner torsdag.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,04 prosent til 585,78 poeng, omsatt for 3,79 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet med DN Investor

Les også på DN.no:

Merkevaretopp tjente 9,9 mill.

Citi: - En krise er underveis. Den kommer nå

- Helt klart at Fed er blitt betydelig mer forsiktig

Har du fått med deg denne?

Ett skritt nærmere å bli USAs første kvinnelige president
Hillary Clinton talte for et jublende publikum etter at det var klart at hun vinner tre nye delstater i den demokratiske nominasjonskampen. Clinton har en klar ledelse til Bernie Sanders i forsøket på å bli nominert til høstens presidentvalg i USA.
00:49
Publisert: