Lavere oljepris tynger utviklingen på Oslo Børs onsdag. Statoil faller fem prosent onsdag, mens oljeserviceindeksen på Oslo Børs er ned 4,4 prosent.

Analytiker Torbjørn S. Håland i Fearnley Securities tror det først og fremst er oljeprisen som tynger børsen onsdag.

- Hele oljesektoren faller som følge av at oljeprisen har falt ganske kraftig, sier han til TDN Finans.

Førsteposisjonskontrakten for nordsjøoljen Brent, som er olje med levering om en måned, er ned rundt 2,5 dollar siden tirsdagens toppnotering og handles til 32,58 dollar per fat. Mot slutten av forrige uke ble kontrakten handlet så høyt som til 35,74 dollar.

Tror Iran og Irak blir avgjørende

Oljeprisoppgangen den seneste tiden har sammenheng med spekulasjoner om at Opec kan være villige til å fryse eller kutte produksjonen.

- Det vil overraske meg hvis det kom en avtale mellom Iran og resten av Opec om kutt av oljeproduksjonen nå. Det avgjørende fremover blir hva som skjer med Iran og Irak, som er de eneste landene i Opec med kapasitet til å øke produksjonen noe særlig fra dagens nivåer, sier Håland til TDN Finans.

Han mener Iran neppe er villig til å fryse produksjonen uten at landet får noe igjen for det. Det er mer usikkert hvor fort Iran eventuelt klarer å øke produksjonen.

- Jeg tror en lang prosess må til før man har nok investeringer til å klare å øke produksjonen betydelig, som de selv hevder at de skal klare. Det vil på mange måter være nøkkelen til hvor fort oljemarkedet vil kunne balansere seg igjen, sier Håland.

Oljeselskapet Statoil faller onsdag ettermiddag fem prosent til 116,30 kroner.

Kraftig løft etter kvartalstall

Det færøyske oppdrettsselskapet Bakkafrost stiger 5,3 prosent etter at selskapet la frem tall for fjerde kvartal.

Analytiker Vidar Strat i ABG Sundal Collier viser til at resultatet var omtrent som ventet. Han tror det er utbyttet på 8,25 danske kroner, klart høyere enn konsensus på 7,42 kroner, som er den viktigste driveren for oppgangen på børsen.

- Samtidig kan det hende at markedet legger litt vekt på Regin Jacobsens kommentarer om god fremgang innen ikke-medikamentell lusebehandling, sier Strat til TDN Finans.

Tross et gjennomgående positivt syn på laksesektoren, har ABG hold-anbefaling på Bakkafrost-aksjen. Strat forklarer det blant annet med at aksjen er høyt priset mot sammenlignbare selskaper. Han ser dessuten liten oppside for prispremien Bakkafrost tradisjonelt har fått i markedet.

- Bakkafrost har alltid fått en premie på sin laks mot konkurrentene, men den premien økte vesentlig med en gang Russland ble stengt for norske oppdrettere. Den siste tiden har den falt og jeg tror ikke den vil øke fremover, sier Strat.

Bakkafrost stiger 5,34 prosent til 311,60 kroner, omsatt for 73 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 2,52 prosent til 547,65 poeng, omsatt for 2,397 milliarder kroner.

Følg markedene i DN Investor

Les også:

- Det vil ikke bli noen avtale om produksjonen  

Telenor er nærmere 5G

Vimpelcom-bestikkelser skal tilbake til Usbekistan

Se DNtv: Er dette Norges nye stjernerestaurant?

 

Er dette Norges nye stjernerestaurant?
Onsdag drysser Michelin-guiden sine stjerner over Norden. Får restaurant Kontrast en?
02:46
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.