Etter et volatilt aksjemarked i oktober, venter flere strateger at det norske aksjemarkedet å ta seg opp i november.

Sjeføkonom Erlend Lødemel i Arctic Securities beskriver sitt syn på aksjemarkedet fremover som «moderat optimistisk», og legger til at utviklingen i oljeprisen er negativt for det norske markedet, men positivt for andre markeder.

- Vi mener at korreksjonen i all hovedsak er over. Makrotallene har i all hovedsak vært gode og i tillegg har Bank of Japan overrasket med utvidet stimuli, sier Lødemel til TDN Finans.

Samlet sett mener han at den globale økonomien vil vokse raskere fremover og at inntektene til selskapene og verdsettelsen av disse vil øke.

- Tryggere å se mot januar

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank mener det ikke var så mange rasjonelle grunner til volatiliteten i oktober, og at vi kan regne med at markedet snart skal tilbake der det var.

- Den eneste store endringer er at oljeprisen er lavere enn før. Men med unntak av oljeservice, bør vi dermed kunne regne med at resten av aksjene kommer tilbake fra der de var før uroen, sier strategen.

Hvorvidt det skjer allerede denne måneden, er imidlertid ikke Hermanrud sikker på.

- Historisk sett vet vi at når det er en dårlig oktober, er ofte også november dårlig. Etter det pleier det å ta seg opp igjen. Slik sett er det tryggere å se frem til januar enn bare til november, sier Swedbank-stragen.

- Mye krisemaksimering

Også aksjestrateg Kim Evjenth i ABG Sundal Collier venter at markedet vil stige i november.

- Uroen i oktober var veldig mediedrevet, og det var mye krisemaksimering på en håndfull nøkkeltall. Ved siden av det hadde man ebola-frykten. Vi kan regne med at det blir roligere i november, og at markedet skal opp, sier han.

Lødemel mener at Oslo Børs kan ha mer å gå på, og viser til at børsen tradisjonelt har et rally mot årsskiftet, tross kraftig gjeninnhenting den seneste tiden.

- Samtidig er nøkkelrisikoen for Oslo Børs en ytterligere nedgang i investeringene i oljesektoren og eventuell nedgang i oljepris. Oljeservice har ikke hatt noen gjeninnhenting så langt, sier Lødemel.

Oljeprisen en nøkkel

Hermanrud mener også at oljeprisen som er de viktigste faktorene fremover.

- Usikkerheten er stor på oljemarkedet og det kan komme større endringer. Vi får se hva som skjer på Opec-møtet. Hvis de bestemmer seg til å kutte litt i produksjonen for å få opp oljeprisene vil det åpenbart være positiv for Oslo børs, sier Hermanrud.

Evjenth regner med at oljeprisfallet innebærer at estimatene for oljeselskaper må nedjusteres, men at valutakursutviklingen er positiv.

- Samtidig har inntektsutviklingen vært bra, og dollaren og euro har styrket seg mot den norske kronen. Bortsett fra oljesektoren kan det dermed se veldig hyggelig ut for det norske markedet, sier han.

Makroforventninger

Fremover mener Lødemel det kyttes mest interesse til avgjørelsene som kommer under rentemøtet i Den europeiske sentralbanken denne uken, hvor han ser mulighet for nye tiltak.

- Spørsmålet er om Den europeiske sentralbanken vil bli inspirert av suksessen til Bank of Japan forrige uke, og kanskje komme med bedre TLTRO-vilkår. Et annet spørsmål er om de vil begynne med eiendelskjøp i større grad eller kanskje til og med kjøp av statsobligasjoner, altså kvantitative lettelser, sier Lødemel.

- I tillegg knyttes det interesse til arbeidsmarkedstallene fra USA, som jeg venter fortsatt vil være sterke. Dette vil være positivt for økonomien, og trekke i retning av at økonomien i større grad er selvdrevet, sier Lødemel.

Nytt aksjesyn

DNB Markets oppgraderer mandag aksjemarkedet til «overweight» fra tidligere nøytral etter at meglerhuset nå venter at verdensøkonomien vil bli stimulert av en lavere oljepris, stimuli i Japan og underliggende vekst i USA.

DNB Markets venter ikke at eurosonen er på vei inn i en ny resesjon.

DNB Markets viser til at et fall i oljeprisen på 25 dollar fatet tilsvarer en vekst i global BNP på 0,5 prosent.

Dette vil imidlertid ha motsatt virkning for Norge og Oslo Børs, mener DNB Markets.

Til tross for at hovedindeksen på Oslo Børs er nær uendret den siste måneden, og ned omlag 3,2 prosent de siste tre månedene, er børsen opp nær syv prosent sålangt i år.

Les også:
Sjeføkonom: Renten kan bli null også i Norge
Kronen faller markert tilbake mot de store valutaene  
Her er ukeporteføljene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.