Milliardær og investor Jan Haudemann-Andersen har vært skeptisk til å sette penger på børsen de seneste årene.

Ved årsskiftet hadde han hele 508 millioner kroner plassert i banken, av totalt 1,6 milliarder av systemets egenkapital. Det utgjør en tredjedel av formuen.

Litt over en milliard av formuen var plassert i aksjer og derivater ved inngangen til året. I mars solgte Haudemann-Andersen flere av Norwegian aksjene sine for mer enn 100 millioner kroner.

Nå har den kjente investoren og «bjellesauen» gjort sin første store investering på Oslo Børs på lenge.

Ifølge en fersk aksjonærutskrift har nemlig Haudemann-Andersens heleide investeringsselskap Datum dukket opp som ny storaksjonær i prosjekt- og eiendomsbanken Pareto Bank.

Datum står oppført med nesten to prosent av aksjene i banken, og er med det bankens niende største aksjonær. Haudemann-Andersen har kjøpt flesteparten av aksjene den seneste uken, til en verdi på om lag 45 millioner kroner.

Jan Haudemann-Andersen ønsker ikke kommentere aksjekjøpet i Pareto Bank.

Spetalen og Støle

Jan Haudemann-Andersen er ikke eneste «bjellesau» på aksjonærlisten i Pareto Bank.

Største aksjonær i Pareto Bank er Pareto as, selskapet som i dag er heleiet av Svein Støle, og hovedaksjonær for Pareto-gruppen. To andre kjente investorer er på aksjonærlisten, og begge har økt sin beholdning med 175.000 aksjer den seneste uken: Arne Fredlys Apollo Asset Ltd og Øystein Stray Spetalens Tycoon Industrier.

En som har redusert sin beholdning betydelig den seneste tiden er Frederik W. Mohn, som bare den seneste uken har solgt seg ned med flere enn 800.000 aksjer, og nå sitter på om lag en million aksjer i selskapet.

Få poster

Jan Haudemann-Andersen har aksjer i bare et knippe selskaper på Oslo Børs. Den største satsingen er jernbaneentreprenøren NRC Group, der hans investeringsselskap Datum sitter med aksjer til en verdi på nær 310 millioner kroner.

Han har også aksjer i blant andre Techstep, MPC Container Ships, NextGenTel og det nylig børsnoterte mikrolagerselskapet Self Storage Group, et selskap der Øystein Stray Spetalen er blant de største aksjonærene. Haudemann-Andersen sitter også på aksjer i bioteknologiselskapet Bergenbio.

Jan Haudemann-Andersen tjente totalt 81,1 millioner kroner gjennom de heleide investeringsselskapene Datum, Trojan og Datum Invest i fjor, en nedgang fra 373 millioner i 2015.

Den gang uttalte han til DN at nedgangen skyldes blant annet lavere kurser i infrastrukturselskapet NRC Group, realisert tap i Targovax samt svak utvikling i enkelte av selskapenes posisjoner både i inn- og utland.

Satser på aksjer i bank

I 2015 gikk Datum 328 millioner i pluss, hvor en viktig forklaring på overskuddet var salg av aksjer i oljeselskapet PA Resources. I juni i fjor uttalte Haudemann-Andersen at han hadde vanskeligheter med å vurdere hvilken retning børsen skulle gå etter flere år med opptur.

– Vi er alltid usikre på makrobildet, sa Haudemann-Andersen til DN i da og understreket at han fortsatt trodde på olje og råvarer.

Nå har han valgt å kjøpe aksjer i Pareto Bank. I tredje kvartal hadde banken renteinntekter på 138, 7 millioner, mot 108 millioner kroner i samme periode i fjor.(Vilkår)

Uaktuelt for Jo Lunder å bli toppleder igjen
Yrkesrisikoen er for stor, sier tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder etter at økokrim henla korrupsjonssiktelsen mot ham.
00:50
Publisert: