Oslo Børs endte nesten helt uendret mandag etter at optimismen i etterkant av Opec-enigheten i forrige uke ble motvirket av høye produksjonstall fra Libya.

Oljeprisen la på rundt 50,08 dollar fatet ved åpning, for deretter å stige med nær 70 cent. På ettermiddagen falt oljeprisen imidlertid tilbake på høye produksjonstall fra Libya.

Opec-landet varslet at oljeproduksjon har steget til 500.000 fat pr dag, og skal stige ytterligere til 600.000 fat pr dag ved utgangen av oktober. Etter dette falt prisen tilbake til rundt 49,89 dollar ved stengning på Oslo Børs.

- Opec som driver prisen

Oljemarkedene har vært preget av optimisme etter Opec-avtalen i forrige uke. Organisasjonen ble i forrige uke enige om et oljeproduksjonsmål på 32,5-33,0 millioner fat pr dag.

- I hovedsak er det Opec som driver prisen. Det har skapt en optimisme i oljeprisen vi ikke har sett på en stund, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til TDN Finans.

Hun viser til at oljeprisen i liten grad ble påvirket av Baker Hughes' riggtelling fredag, som viste en oppgang i antall i rigger forrige uke.

Nordea Markets venter en oljepris på 55 dollar fatet for fjerde kvartal, noe Saltvedt syntes så litt høyt ut før Opec-enigheten ble kunngjort onsdag kveld.

- Men nå synes jeg ser det fint ut. Jeg vil ikke være overrasket om at prisen fortsetter å stige fremover, sier hun.

Hun tror samtidig de amerikanske skiferoljeprodusentene vil legge et tak på oljeprisen ettersom de ventes å gjenoppta produksjonen når oljeprisen nærmer seg 60 dollar.

- Jeg venter at når prisene ligger er et sted mellom 55 og 60 dollar vil vi få en flat produksjon i USA. Går den over 60 dollar, vil vi få en produksjonsvekst. På sikt vil vi få en priseffekt av kuttene andre steder i verden, som Norge, men det tror jeg først kommer i 2018, sier Saltvedt.

Nordea venter i snitt en oljepris på 63 dollar pr fat i 2017.

Løfter norske aksjer

Nordea Markets løfter mandag dessuten anbefalingen på norske aksjer fra nøytralvekt til overvekt i oktober.

«En oljepris på 40-60 dollar fatet er regnet som nivåer verdensøkonomien og aksjemarkedet trives best med, og hvis avtalen gjennomføres som indikert vil det bidra til lavere mislighold blant høyrenteobligasjoner, og hjelpe oljetunge regioner som Norge», skriver meglerhuset i ukesrapporten sin mandag.

Aksjene til LPG-rederiene Aurora LPG og BW LPG steg mandag etter at det ble kjent at BW LPG øker tilbudet om oppkjøp av konkurrenten. Styret i Aurora LPG mener at det bedrede budet fra BW LPG er beste løsning for selskapet.

Aurora LPG endte opp 9,89 prosent mandag, mens BW LPG steg 2,58 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,01 prosent til 622,64 poeng, omsatt for 2,492 millioner kroner.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

More is more
Mercedes fjerner taket på superbilen AMG GT, og trimmer den samtidig.
00:52
Publisert:

Sjekk den nye, spreke suven fra BMW
BMW fyller x-rekken med ny modell.
00:55
Publisert: