Etter å ha falt fra start mandag, snudde Oslo Børs mandag formiddag, blant annet etter reservekravskutt for bankene i Kina.

Kinas sentralbank meldte ved 11-tiden norsk tid at de kutter reservekravraten for banker med 0,5 prosentpoeng.

Ifølge seniorøkonom Ole Kjennerud i DNB Markets var ytterligere kinesiske pengepolitiske lettelser ventet, men legger til at man ikke vet timingen, siden den kinesiske sentralbanken ikke offentliggjør når de har rentemøter.

- Det at de velger å kutte reservekravene versus rentene er nok knyttet opp mot kapitalutgangen man har sett i lengre tid. For å holde likviditeten innenlands uendret må man kutte reservekravene til bankene. Uten dette hadde det blitt en likviditetsskvis i markedet, sier han.

Strategisk samarbeid

Hexagon Composites steg over 18,46 prosent mandag etter at det ble kjent av selskapet har inngått en femårig strategisk avtale med japanske Mitsui.

Samarbeidet innbærer også at Mitsui kjøper seg kraftig opp i den norske kompositt-produsenten, som kanskje er mest kjent for sine lette propanbeholdere.

Gjennom en rettet emisjon der Mitsui vil tegne seg for omlag 33 millioner aksjer til kurs 20 kroner per aksje, og kjøp av omlag 8,3 millioner aksjer fra Hexagons hovedaksjonær Knut Flakk til samme kurs, vil Mitsui kontrollere rundt 25 prosent av selskapet.

Analytiker Halvor Strand Nygård i SEB omtaler avtalen mellom Hexagon og det japanske storselskapet Mitsui som svært interessant.

- Det er helt klart positivt i mine øyne. Hexagon inngår et strategisk samarbeid som kan åpne mange nye dører og de får samtidig inn ny kapital som styrker balansen. Dette øker fleksibiliteten og gjør at Hexagon kan utforske flere interessante muligheter, sier Nygård til TDN Finans.

Han tror blant annet Hexagon vil benytte noe av de nye midlene til oppkjøp.

Hexagon Composites steg 18,46 prosent til 23,10 kroner, omsatt for 26 millioner kroner.

Økning i silisiumsprisen

Rec Silicon fortsatte oppgangen fra fredag, da aksjen endte opp 15 prosent.

Analytiker Andreas Bertheussen i Swedbank ser en økt sannsynlighet for oppgang i polysilisiumprisen.

Bertheussen viser til at markedet i Kina har strammet seg til i forkant av kuttene i «feed-in»-tariffene i sommer, samtidig som kinesiske produsenter melder om svært lave lager av polysilisium.

- Dette gjør det mulig for dem å sette opp prisen på silisium og vi forventer en videre prisoppgang de nærmeste ukene, sier Bertheussen til TDN Finans.

Rec Silicon sluttet opp 8,2 prosent til 1,06 kroner, omsatt for 109 millioner kroner.

Statoil-aksjen steg 2,25 prosent til 127,20 kroner, omsatt for 788,10 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 1,09 prosent til 572,50 poeng, omsatt for 3,570 milliarder kroner.

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Ukeporteføljene:  Lemper ut fiskeaksje

Mitsui kjøper seg inn i Hexagon

Oljeprisene: - Det verste salgspresset er kanskje over (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Janne Log løper «Tour de finance» fra Frogner til Fornebu hver dag

Janne Log løper «Tour de finance» fra Frogner til Fornebu hver dag
Slik får konserndirektøren i Evry trent i tidsklemma. En mil om dagen klarer alle, smiler hun.
01:37
Publisert: