Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets Dørum sier at sentralbankens kutt i innskuddsrenten var som ventet, og at økningen i verdipapirkjøpprogrammet var noe høyere enn konsensus, men at kuttet i styringsrenten, nye TLTROer og muligheten til også å kjøpe selskapsobligasjoner var uventet.

På pressekonferansen sa sentralbanksjef Mario Draghi at de ikke ser behov for å kutte rentene ytterligere gitt de tiltakene de har iverksatt, men at fakta kan endre synet. Han sa også at vektleggingen fremover vil skifte mot ukonvensjonelle tiltak.

Handelsbanken Capital Markets mener at et økt fokus på ukonvensjonell politikk og motvillige signaler til lavere renter kan ha vært en feil fra «den ellers så veltalende sentralbanksjefen», og at det dempet markedets entusiasme.

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank kaller dagens økonomiske situasjon en inntjeningsresesjon. I en presentasjon med tittelen «Slutt på de lettjente pengene» viser han til at selskapenes inntjening faller i Europa og ikke lenger vokser i USA.

- Tilbakegang - en passende beskrivelse

- Resesjon betyr tilbakegang, og det er en passende beskrivelse på det som skjer nå. Av og til er det lett å glemme at vi investerer i selskaper, ikke BNP-andeler. I sum tjener selskapene nå litt mindre penger, og det er negativt, sier Hermanrud til TDN Finans.

Han mener at svært få aksjer på Oslo Børs er billigere enn vanlig, og viser til at nesten samtlige av de mest omsatte aksjene på Oslo Børs har høyere P/E enn snittverdien siden 2009. Et unntak er DNB, skriver Hermanrud i presentasjonen.

Norsk Hydro falt 3,8 prosent til 34,15 kroner torsdag. DNB Markets nedgraderer aksjen fra hold- til salgsanbefaling, og kutter kursmålet til 30 kroner fra 34 kroner.

Analytiker Eivind Sars Veddeng i DNB Markets mener at den seneste kursutviklingen i Hydro-aksjen ikke er berettiget.

Den negative prisutviklingen for aluminium mener han mer enn utligner effekten av selskapets forbedringstiltak, og nettoeffekten blir en reduksjon i ebit-anslaget på 20-26 prosent for perioden 2016-2018.

Veddeng venter at tilbudsveksten av aluminium vil være høyere etter etterspørselsveksten, med mindre man ser kapasitetskutt på 1-2 millioner tonn per år frem til 2018.

Dersom aluminiumprisen fortsetter å stige tror Veddeng at nedstengt kapasitet kan starte opp igjen ganske raskt.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,12 prosent til 582,35 poeng, omsatt for 4,51 milliarder kroner.

Følg markedene i DN Investor

Les også:

New Zealand kutter renten

Oljefondet ut av 54 kullselskaper

Facebook kjøper Snapchat-konkurrent  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: - Man begynner å få en viss tiltro til at vi har sett bunnen i oljemarkedet for denne gang
- Man begynner å få en viss tiltro til at vi har sett bunnen i oljemarkedet for denne gang
DNs kommentator Bård Bjerkholt om oljeprisen og norsk økonomi
02:15
Publisert: