Det oljesmellrammede seismikkselskapet Petroleum Geo-Services (PGS) økte inntektene i tredje kvartal 2016 med 22,5 prosent sammenlignet med forrige kvartal til 222,4 millioner dollar, fremgikk det av selskapets kvartalsrapport torsdag.

Samtidig ble det gjentatt at PGS ser «tidlige tegn til bedring» i markedet.

– Det foregående kvartalet var det svakeste rent inntektsmessig i PGS’ historie. Nå stiger det igjen. Er bunnen passert?

– Ser man på multiklient-omsetningen til selskapene de to siste kvartalene kan det se ut som om bunnen er nådd. Historisk har multiklient-sektoren vært en ledende indikator for seismikkmarkedet, sier PGS-konsernsjef Jon Erik Reinhardsen til DN.

Multiklient-avdelingen til PGS gjør seismiske undersøkelser hvor flere kunder deltar og typisk finansierer prosjektet i helhet. I tillegg kan også andre kjøpe tilgang til dataene når undersøkelsen er ferdigstilt.

Den andre delen av selskapet leverer kontraktseismikk, som er prosjekter hvor en enkeltkunde eller kundegruppe betaler for en undesøkelse som de da for enerett på. Dette vil ofte være dyrere for kundene, altså oljeselskapene, samtidig som det også kan være et konkurransefortrinn.

Varsler finansiell restrukturering

PGS understreket ellers i kvartalsrapporten at selskapet ikke har noe betydelig gjeldsforfall før sent i 2018, og poengterte med dette at selskapets finansielle situasjon ikke krever at det gjøres ekstraordinære grep med det aller første.

Tidligere har blant annet én av PGS' konkurrenter, Dolphin Geophysical, slått seg selv konkurs, mens en annen, Polarcus, har måttet restrukturere.

Reinhardsen legger ikke skjul på at også PGS vil måtte gjøre noe med kapitalstrukturen, men er ikke veldig bekymret.

– Med gjeldsforfall i 2018 vil vi før eller senere gjennomføre en restrukturering, og det er vi trygge på at vi skal få til. Enhver bedring i markedet er positivt i så måte.

PGS-aksjen endte uendret på Oslo Børs torsdag.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes. Gaselle-forsker Jarle Bastesen gir blant annet råd om hvordan man skal unngå gasellefellene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Bli med på kjøretur med den selvkjørende Teslaen (Video: Tesla)
Alle Tesla som produseres nå har fullstendig selvkjørende hardware
03:46
Publisert:

Michelle Obama avviser valgfuskpåstander
USAs førstedame, Michelle Obama, gikk kraftig i rette med Donald Trumps påstander om valgfusk og minnet om at det er velgerne som avgjør utfallet av valget 8. november.
00:54
Publisert: