Gjennom natten har Asia-børsene stort sett steget – Nikkei-indeksen i Japan er opp 2,45 prosent, Hang Seng-indeksen i Hongkong er opp rundt 0,5 prosent samtidig som Straits Times-indeksen i Singapore er ned 0,9 prosent. Shanghai CSI er så vidt opp 0,05 prosent.

Når Oslo Børs åpnet fredag morgen, etter en torsdag full av kvartalstall var utviklingen flatere. Utover dagen falt Børsen ytterligere og endte dagen med en fall på 0,38 prosent.

Pexip faller kraftig

Blant de som åpnet ned, var videokonferanseselskapet Pexip, som endte dagen med et fall på 18 prosent. Selskapet meldte torsdag etter børsstengning om et kraftig underskudd i andre kvartal, og markant større enn i samme periode i fjor.

Kostnadene til selskapet i andre kvartal hadde vist seg å vokse langt raskere enn inntektene – og mange av kostnadene kom fra økte lønnskostnader gjennom flere ansatte.

For å minke underskuddet i de kommende kvartalene, opplyste selskapet i dets kvartalsrapport at det har brukt rett under 27 millioner kroner på «restruktureringskostnader» – til å fjerne 97 ansatte.

Kahoot-fall

Kahoot, et annet selskap som markerte seg torsdag, kom med noe overraskende tal som viste at inntektene i andre kvartal økte langt mer enn kostnadene. Analytiker Øystein Lodgaard i ABG Sundal Collier sa dette viser «virkelig hvor skalerbar forretningsmodellen er», og investorene på Oslo Børs sendte samtidig aksjen, som har falt mye det siste halvåret, opp 26,3 prosent torsdag.

Fredag morgen åpnet aksjen med et fall på mellom fire og syv prosent i minuttene etter børsåpning. Ved endt handels dag kan imidlertid aksjen skilte med en oppgang på 1,1 prosent – som tyder på at morgentimenes kursfall var et resultat av at en del investorer tok ut gevinst etter kursrallyet dagen i forveien.

Chevron-nyhet drar karbonfangstselskap kraftig opp

Karbonfangsselskapet Ocean Geoloop, som handles på Euronext Growth, gjør fredag morgen et byks på nær 25 prosent i morgen timene, riktignok på relativt lav omsetning. Bykset kommer etter nyheten om at olje- og energigiganten Chevron går inn med 100 millioner kroner i selskapet og inngår en intensjonsavtale med selskapet. De endte dagen med en oppgang på 19,4 prosent.

Hoegh Autoliners fortsetter ferden oppover

Fraktselskapet la torsdag morgen frem andrekvartalstall som viste en betydelig økning på rett over 20 millioner dollar i driftsresultatet før av- og nedskrivninger sammenlignet med samme periode i fjor. Som et resultat steg aksjen 10 prosent.

Aksjekursen er nå på sitt høyeste noensinne siden selskapet ble notert i slutten av november i fjor.

Oljeprisvekst og gevinstsikring

De siste dagene har oljeprisen steget rundt 2,5 prosent – som også har dratt opp aksjekursen til petroleumsselskapene. Aker BP var eksempelvis opp nær fire prosent bare på torsdag, Equinor rundt 3,6 prosent.

Aker BP fortsetter oppover fredag morgen, med rundt halvannen prosent, etter nyheten om at selskapet har gjort et nytt olje- og gassfunn ved Skvarv-feltet i Norskehavet.

Når oljeprisutviklingen da snur midtveis i handelsdagen fredag, gjør kursutviklingen til selskaper som nevnte Aker BP og Equinor det samme – når børsen stenger er de henholdsvis ned 0,09 prosent, og ned 1,1 prosent.

Morgenens oljepriseffekt slo inn på Wall Street torsdag, der petroleumsselskaper som Devon Energy og Schlumberger steg henholdsvis 7,4 prosent og 5,6 prosent – og petroleumsgiganter som Chevron og ExxonMobil rett over 2,5 prosent.

Etter onsdagens nyhet om at inflasjonstallene i USA i juli var lavere ventet, gikk det et kjøpsrush over Wall Street, og Nasdaq Composite, S&P 500 og Dow Jones steg alle over tre prosent på det meste. Inn mot børsstengning torsdag kveld tok imidlertid en del investorer ut gevinst, og børsene falt noe tilbake.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.