Oppdrettssektoren tynger utviklingen på Oslo Børs mandag etter at Nordea Markets har nedgradert anbefaling på flere lakseselskaper.

Sjømatindeksen faller 6,1 prosent etter at analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets nedgraderte anbefalingen på de fleste oppdrettsselskapene. Bakgrunn er blant annet utsikter til økt tilbudsvekst de neste månedene, noe som kan gi store negative prisutslag. Marine Harvest, Salmar og Lerøy Seafood er alle nedgradert fra kjøp til en hold-anbefaling hos meglerhuset.

Les hele saken her: - Det brygger opp til en perfekt storm

Salmar faller aller mest på børsen blant oppdrettsselskapene og er ned hele 9,5 prosent. Kursmålet på aksjen nedgraderes med 19 prosent til 275 kroner, primært på bakgrunn av lavere ventede laksepriser og noe høyere kostnader. Marine Harvest er dessuten ned hele 4,84 prosent og Lerøy 5,35 prosent.

  Bør være kjent

Analytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets mener imidlertid markedets reaksjon er i litt i kraftigste laget.

- Det er mye fokus på frykten for at det kommer mer laks inn i markedet enn før. Det er også det som ligger bak Nordeas analyse. Det er riktig at det kommer en økning i de kommende månedene, men samtidig bør dette være relativt kjent, sier Tønseth til TDN Finans.

Han viser til at tilbudssiden innen laks fortsatt fremstår som veldig begrenset fremover.

- Det kan virke som markedet reagerer på en litt kortsiktig vurdering av markedet de neste år månedene. Hvis du ser på 2017 og 2018, ser tilbudsveksten fortatt veldig begrenset ut. Chile ligger med brukken rygg og det er regulatoriske begrensinger på næringen i Norge, sier han.

  Har vært en katastrofe

Giskeødegård i Nordea mener at det europeiske markedet nå vil kunne slite med å absorbere volumveksten i laks, noe som vil gi store prisutslag. Tønseth er kun delvis enig i dette.

- Denne våren har vært en katastrofe for lakseprosesseringsindustrien, og jeg tror ikke lakseprisen skal mye ned før man trigger nye segment til å kjøpe. Vi kan selvfølgelig få større utslag i lakseprisen enkelte uker, men det vil i så fall være kortsiktig. Det er fortsatt lite laks i markedet, sier han.

Han viser til at selv Nordea fortsatt tror på relativt høye laksepriser fremover. Nordea anslår en laksepris på 58 kroner kiloen for 2016, men nedjusterer prisanslaget for 2017 og 2018 med to kroner til henholdsvis 53 og 50 kroner.

- Prisene på disse nivåene er absolutt ingen katastrofe. Jeg er ikke sikkert at markedet har tatt innover seg at vi fortsatt skal ligge på disse høye nivåene fremover, sier Tønseth, som understreker at han fortsatt er positiv til sektoren.

Ifølge SME Direkts seneste estimatoversikt for Marine Harvest anbefaler ni av elleve analytikere kjøp av Marine Harvest-aksjen. Én analytiker anbefaler hold, mens én har salgsanbefaling. Oversikten var samlet inn før Nordeas nedgradering.

Marine Harvest-aksjen er omsatt for 306 millioner kroner mandag.

  Oljen trekker opp

Statoil er aksjen som trekker hovedindeksen på Oslo Børs mest opp mandag etter at oljeprisen fortsetter å stige. Brent 1. posisjon handles mandag for 47,16 dollar pr fat, mot om lag 46,21 dollar fatet da Oslo Børs stengte fredag.

DNB Markets trekker i en oppdatering mandag frem Seadrill, som legger frem andrekvartalsrapporten 25. august, der meglerhuset anslår at selskapet vil rapportere en ebitda på 538 millioner dollar for kvartalet.

Meglerhuset venter at Seadrills kommentarer rundt markedsutsiktene fremover vil være ytterligere dempet i forhold forrige gjennomgang.

Ocean Rig UDW sluttet ned 62 prosent i USA fredag etter at riggselskapet torsdag kveld opplyste at de vurderer flere alternativer for å komme gjennom dagens svake marked, inkludert en restrukturering under amerikansk konkurslovgivning. Riggselskapet ser ingen gjeninnhenting i markedet for dypvannsrigger før 2020.

Morgan Stanley skriver i en oppdatering mandag at Ocean Rig UDW-kunngjøringen om at de vurderer en restrukturering har økt markedsbekymringen for andre selskaper i sektoren.

DNB Markets mener investorenes oppmerksomhet bør være rettet mot den pågående finansielle restruktureringen av selskapet.

«De siste signalene fra ledelsen indikerer at en løsning etter planen skal være på plass innen utgangen av året. Vi venter at dagens aksjonærer i forbindelse med en slik løsning vil måtte gi avkall på en stor del av oppsidepotensialet og har en salgsanbefaling på Seadrill med et kursmål på 10 kroner pr aksje», skriver DNB Markets i oppdateringen.

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 0,50 prosent mandag til 618,15 poeng, omsatt for 1.089 millioner kroner.

Les også:

Asia i dag: Økonomisk stormakt møter veggen

Nærmer seg 400 mill. dnPlus  (DN+)

  - Det har jeg hørt i seks år. Jeg begynner å bli herdet

Hør DNs podcast der vi blant annet diskuterer høsten i aksjemarkedet, utsiktene for rentekutt og om bunnen er nådd for norsk økonomi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

 

Anbefalt av DNtv:

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert:

Spice Girls 20 år
Alexandra Gjerpen og Jenny Dellegård deler sine beste minner fra den gangen Spice Girls dominerte hitlistene - for 20 år siden.
01:60
Publisert: