Høyere oljepris var med på å bidra til oppgang på Oslo Børs fredag.

Brent-oljeprisen bikket fredag 42 dollar fatet, det høyeste nivået siden desember i fjor. Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets ser imidlertid ikke noen spesielle årsaker til dagens prisoppgang.

- Det kan hende det har med tekniske ting å gjøre. Jeg vil ikke tro at det er dagens angrep på Statoils anlegg i Algerie som driver prisoppgangen. Men det kan tenkes at angrepet fungerer som en påminnelse. Det er ganske lenge siden markedet har tenkt på slik risiko, sier Kjus til TDN Finans.

Kutter DNO-kursmål

Credit Suisse nedjusterte sitt kursmål på DNO-aksjen fra 7,50 til 7 kroner. Reduksjonen kommer etter at DNOs reserveoppdatering fredag viste at reservene på Tawke-feltet var noe lavere enn ventet.

Credit Suisse skriver videre at det «gjenstår å se om KRG har råd til å fortsette å betale internasjonale oljeselskap som DNO i et klima med lavere oljepriser. KRG er under enormt finansielt press, og nylige problemer med rørledningen har ikke forbedret situasjonen». Meglerhuset er fortsatt nøytral til DNO-aksjen.

Citi skriver i en oppdatering at det var betydelig usikkerhet rundt DNOs nye reserveanslag etter Genel Energys kraftige nedjustering av reservene på Taq Taq-feltet i februar. Nedjusteringen av Tawke-reservene med 14 prosent var omtrent på linje med Citis estimat.

«Mens nedjusteringen av brutto 2P-reserver er skuffende, var det i stor grad ventet, gitt lavere investeringsaktivitet nylig på Tawke-feltet. Vi tror faktisk at markedet er noe lettet over at endringene i reservene ikke var så kraftige som Genels revidering av Taq Taq-feltet», skriver Citi.

DNO sluttet ned 1,7 prosent fredag. I London steg Tawke-partner Genel Energy 13 prosent fredag ettermiddag. Genel meldte i tillegg til Tawke-reserveoppdateringen om et obligasjonstilbakekjøpstilbud fredag.

Lavere tankrater

VLCC-ratene på ruten fra AG til Østen har kommet ned fra nivåene tidlig denne uken, fra 87.000 til 67.500 dollar pr dag. Det skjer etter at befrakterne splittet VLCC-laster i to suezmax-fartøy, og dette var nok til at rederiene aksepterte lavere rater, skriver Clarksons Platou Markets i en oppdatering fredag.

Meglerhuset legger imidlertid til at tilbud-etterspørselsbalansen er ganske stram for tankskip for tiden, til tross for at flåteveksten er på vei opp.

«Sesongvariasjoner er i favør rederiene og raffineriene vil trolig prosessere betydelig mer olje i de kommende månedene ettersom vårens vedlikeholdsperiode allerede har nådd toppen, ifølge IEA», heter det.

Frontline-aksjen sluttet ned 2,8 prosent fredag.

Ellers steg Austevoll Seafood fredag etter at de har solgt 2,75 millioner aksjer i Lerøy Seafood. Nettoprovenyet fra salget foreslås i sin helhet å brukes til økt utbytte for Austevolls aksjonærer. Lerøy-aksjen endte ned 0,3 prosent, mens Austevoll-aksjen sluttet opp 5,8 prosent.

Rec Silicon-aksjen har steget i overkant av 35 prosent siden starten av mars. Fredag sluttet Rec-aksjen opp 12 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,77 prosent til 590,28 poeng, omsatt for 4,689 milliarder kroner.

Les også på DN.no:
Han er Statoils dyreste mann
Kjos inn i Morgan Kane-selskap
Orkla selger seg ut av svensk selskap

Har du fått med deg denne?

 

Forskere mener gutter blir dummere av å se på tv. Dette mener de selv.
02:38
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.