Gudisa Shentema (34) var utpekt som favoritt på halvmaraton i Oslo Maraton. Han har tidligere løpt distansen på 1.01.09, og hadde som mål å slå Urige Butas rekord fra i fjor på 1.03.29.

Sondre Nordstad Moen (23) som ble nummer ni på 10.000 meter i EM i Zurich tidligere i år skulle være hare, men da tiden hans viste imponerende 29.12 ved ti-kilometer passering var det klart at han hadde gode forutsetninger for å vinne. Selv var han ikke sikker på at det skulle gå veien.

LØP FRA: Sondre Nordstad Moen (23) makset ut kapasiteten og løp inn til ny rekord på halvmaraton distansen. FOTO: Skjalg Bøhmer Vold
LØP FRA: Sondre Nordstad Moen (23) makset ut kapasiteten og løp inn til ny rekord på halvmaraton distansen. FOTO: Skjalg Bøhmer Vold
 

-Jeg tapte ganske mye på siste halvdel, og visste ikke om de bak meg ville komme durende forbi meg, men jeg holdt steget sier Norstad Moen.

Brutal kneik

Oslo Maratons ekspertkommetatorer fra Rådhusplassen beksrev årets løype som mer human enn den har vært tidligere, med mindre kuperinger. Halvmaratonvinneren synes likevel løypen bød på nok utfordringer. 

-Du skal være ganske sterk og disiplinert opp stigningen ved Botanisk Hage, den er brutal den kneika der, sa Nordstad Moen etter løpet.

-Jeg måtte jobbe med hodet, og var ganske omtåket mot slutten sier unggutten, som gjorde et imponerende sololøp til sluttiden 1.02.59.

Heidi Pharo vant dameklassen i halvmaraton på tiden 1.17.18.
Heidi Pharo vant dameklassen i halvmaraton på tiden 1.17.18. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)
 

Favoritten i dameklassen falt

I dameklassen oppsto det dramatikk tidlig i løpet da favoritt Marthe Katrine Myhre falt. Myhre innhar rekorden på maratondistansen fra 2012 med tiden 2.44.43. I år startet hun i halvmaratonklassen hvor hun var utpekt som favoritt.

På vei ut mot Frognerkilen ble hun utsatt for en hindring som gjorde at hun falt. Hun ble liggende, før hun ble hjulpet opp av andre løpere. Hun tapte noen verdifulle minutter på dette, og brukte litt tid før hun kom i gang igjen.

Det gjorde konkurransen lettere for Heidi Pharo, som har vist knallform i år. Det er ikke mer enn to uker siden hun satte personlig rekord i Drammensmaraton med tiden 1.18.26. I går løp hun enda raskere og kom inn på tiden 1.17.18. Hvis Myhre ikke hadde falt kunne det blitt et jevnt løp mellom de to. Myhre klokket til slutt inn på 1.18.34.

 

Hjelmeset på 12.plass

Gudise Shentema som hadde planlagt å løpe ned mot 1.01.00, hadde ikke dagen, og endte på 1.04.35. Urige Buta som satte rekorden i fjor, løp inn til fjerdeplass på tiden 1.04.44. Odd-Bjørn Hjelmeset endte med en respektabel 12.plass på tiden 1.12.31.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.