– Sannsynligheten er meget liten for at både Høyre og Arbeiderpartiet sier ja til å stille statsgaranti. Vinden blåser mot et nei, sier Hagesæther til NTB.

Han merker seg at flere representanter for de to partiene de siste dagene har stått fram med sin motstand mot et OL.

– Det skal mye til å trosse folkeviljen. Mitt stalltips er klart: Det blir ikke noe OL i Oslo, sier Hagesæter.

Regjeringskrise

Fremskrittspartiet sa nei til OL allerede under landsmøtet i vår. Nå truer fylkesleder Frank-Willy Djupvik i Sogn og Fjordane Frp med regjeringskrise om Høyre sikrer flertall for statsgaranti til OL ved hjelp av Arbeiderpartiet.

– Hvis Høyre sier ja til å bruke 35 milliarder, kanskje mer, på et OL, så forventer jeg tilsvarende sum til Frps saker. Dette må også være penger utenfor statsbudsjettet. Hvis ikke så skjer, mener jeg vi må bryte samarbeidet, sier Djuvik til Bergens Tidende.

Djupvik akter å fremme en sak for landsstyret i Frp, der fylkeslederne er i flertall, om Høyre skulle gå inn for et OL. Utspillet tones ned av Hagesæter, som fastslår at regjeringssamarbeidet ikke er truet av OL-saken.

– En slik hypotetisk situasjon vil være mulig å løse. Vi vil leve med Høyres standpunkt enten det blir ja eller nei, sier Hagesæter.

Samtidig medgir Frp-representanten at et OL-ja fra Høyre vil komplisere budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene.

– Et ja til OL vil gå utover andre viktigere saker. Slik er det, og det er også hovedgrunnen til at Fremskrittspartiet sa nei, sier Hagesæter.

Får ryggdekning

Onsdag ettermiddag skal stortingsgruppa til Høyre gi sitt råd til partiets representanter i regjeringen. Partiet er delt i saken, men ja-flertallet vil antakelig være så klart at en avstemning ikke er nødvendig.

Det innebærer at kulturminister Thorhild Widvey (H) får fullmakt til å gå videre med saken, men den endelige konklusjonen er ikke gitt likevel. Det kan være at Erna Solberg og statsrådene hennes fra Høyre opplever den politiske kostnaden som for høy til å si ja, selv om signalene så langt går i en annen retning.

Skulle regjeringen ved dens flertall av Høyre-statsråder komme til Stortinget med en klar anbefaling om ja til statsgaranti, vil Arbeiderpartiet avgjøre saken. Ap har ikke tenkt å ta stilling til spørsmålet om statsgaranti før Høyre har bestemt seg og Stortinget har fått en sak til behandling.

I SV er motstanden entydig, Senterpartiet har sendt saken ut til avstemning blant medlemmene, mens holdningene til saken spriker i så vel KrF som Venstre.

Selv om Dagbladet tirsdag offentliggjorde en meningsmåling som gir et annet resultat, har motstanden mot et OL i Oslo til nå vært sterk og stabil i så å si hele landet.

Les også:

Nytt rentekutt fra DNB  

Slik kuppet han luksuseiendommen for 70 millioner  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.