Høyres stortingsgruppe var splittet på midten og endte med å ikke å anbefale en statsgaranti for et OL i Oslo. Dermed er saken avgjort. Det blir ingen vinterleker i Oslo i 2022.

Les saken: - Målet om å ta OL til Oslo og Norge må legges i skuffen

Partiet befrir dermed seg selv for en rekke problemer: Å føre en politikk som er i strid med folkeflertallet – og årevis med unnskyldninger fra regjeringspartneren, nei-partiet Frp, om at dette eller hint prosjekt ikke kan gjennomføres fordi pengene forsvinner i et OL-sluk. Det befrir også rival Ap, omtrent like splittet som Høyre, fra å ta stilling.

Det åpner også for flere spørsmål:

Frem til et døgn før Høyres møte gikk de fleste forhåndstips ut på at flertallet ville si ja. En avgjørende faktor, som skal ha snudd flere tvilere, var oppslaget i VG onsdag om kravene fra Den internasjonale olympiske komité, IOC, om spesialbevertning under lekene.

Les saken: IOK-krav: Cocktail med Kongen

Det interessante, uavklarte til nå, var hvilke krav den samme komiteen stilte før OL i Lillehammer i 1994. Var kongeparets tilsynelatende livlige omgang med daværende IOC-president Juan Antonio Samaranch en konsekvens av en kravliste? Og hvordan ble pampene servert og traktert den gang?

En politisk konsekvens av et OL i Oslo, er det fremholdt, ville være at andre deler av landet ville stilt en rekke krav om at «når Oslo fikk OL vil vi forlange ...». Nå er spillet snudd. Konflikten har langt på vei vært boom-Oslo, med sine notoriske vekstsmerter, mot røkla. I Høyre har stormløpet blitt ledet fra de tre nordligste fylkene – som var entusiastisk for et OL i Tromsø. Nå kan aggresjonen snus. Flertallet av Oslos velgere sa ja til OL. Det bor 75.000 mennesker i Finnmark, mot 120.000 i Groruddalen – bare én av mange bydeler i Oslo.

Og hvis IOC er så uspiselig som et flertall av befolkningen og politikerne tydeligvis mener: Kan norske politikere med noen som helst troverdighet heretter bevilge penger, slik at norske toppidrettsutøvere skal delta i Vinter-OL andre steder? Eller er det helt greit å være med på festen, så lenge det er diktaturer som Kasakhstan eller Kina som trakterer pampene og sørger for egne filer slik at de kommer frem?

Kjetil Wiedswang er kommentator i Dagens Næringsliv

Hva synes du? Var det riktig å droppe OL-søknaden? Stem i feltet til høyre på siden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.