- Telefonen har ikke stått stille i dag og mailboksen er full, sier Maaemos restaurantsjef Niklas Johansson til DN.no.

I dag ble det klart at restauranten har fått to Michelin-stjerner - på første forsøk.

– Maaemo er den første nordiske restauranten i Guide Michelins historie som går direkte inn i guiden med to stjerner, sier Lotta Wrangle, pressesjef for Michelin i Norden.

Tidligere er det kun Eivind Hellstrøms Bagatelle blant norske restauranter som har hatt to stjerner i den prestisjefylte guiden.

- Vi er veldig overrasket og selvfølgelig veldig glade. Vi vet at vi har hatt besøk og vi har selvfølgelig vært spente på resultatene av besøkene. Det ligger i kortene at vi har jobbet for to stjerner, men vi hadde aldri trodd at vi skulle få to stjerner så fort, sier Johansson.

- Slikt skjer kun i Frankrike eller New York
- Det er veldig sjelden at en restaurant får to stjerner i ett jafs. Slikt skjer kun i Frankrike eller New York, når kjente navn som har trestjernesrestauranter fra før av, åpner en ny avdeling av restauranten i en annen by. Det har aldri skjedd i Skandinavia, sa Hellstrøm til NRK.no tirsdag.

Restauranten Noma i København ledet av René Redzepi var først til å markere seg internasjonalt med økologisk, nordisk mat slik Maaemo også har gjort. Noma har allerede to Michelin-stjerner, og håpet i år på å få den tredje, men det skjedde ikke.

Her er de norske stjernerestaurantene
Fire norske restauranter er tildelt totalt fem stjerner i årets utgave. I tillegg er tre restauranter denne gangen tildelt utmerkelsen Bib Gourmand - merket som indikerer at restauranten serverer vellaget mat til gunstig pris. Stjernene som deles ut baseres kun på maten som serveres, i tillegg viser bestikksymboler bedømmelse av miljø, service med mer.

Norske restauranter med stjerne i Guide Michelin Main Cities of Europe 2012:

To stjerner: Maaemo (Ny)

En stjerne: Bagatelle (Ny), Statholdergaarden og Restaurant Oscarsgate

Bib Gourmand: Lille B (Ny), restauranteik og Oro Bar & Grill

Se bilder:

Feinschmecker mister, null til Ness og Pal
Dette betyr at Lars Erik Underthun hos Feinschmecker mister stjernen etter å ha hatt den i 19 år.

Terje Ness, som tidligere har hatt Michelin-stjerner på Oro og Haga Restaurant, åpnet ifjor høst restauranthuset Onda på Aker Brygge sammen med Rune Pal. Ness gikk høyt ut og sa at Onda skal bli Oslos beste restaurant med to stjerner i Michelin-guiden før maten kom på bordet. Foreløpig må Ness og Pal nøye seg med null.

Restaurantens minimumskrav om minst fire personer på bordet og omsetning på minst 3000 kroner per gjest har også vekket oppsikt.

"Med sin knallharde prispolicy står Onda i fare for å bli et statussymbol for dem som har «fuck-you»-penger", skrev DNs Salt og Pepper da de anmeldte restauranten.

Les også Salt og Peppers anmeldelse av Maaemo: Økologisk hardcore (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.