Denne artikkelen ble først publisert for DNvinklubbs medlemmer.

 

 

Roland Velich sitter henslengt i en bred stoffsofa i sin murvilla ved grensen til Ungarn. - Blaufränkisch tente en gnist i meg, forteller han med en rolig og selvsikker stemme. Moric ble startet i 2001. Frem til da hadde han arbeidet med sin bror på familiens vingård i Ilmitz. Der var det chardonnay og dessertvin som var det viktigste.

- For ti år siden så veldig få på Blaufränkisch som en drue for store viner, forteller Velic. Den ble blandet med cabernet og merlot, og videre pakket inn i ny eik for å lage en internasjonal stil. Mye takket være Velich - er dette heldigvis i ferd med å endres.

- Essensen av blaufränkisch ligger i finessen, renheten og i lagringspotensialet, sier Velich.  Hvert år presenterer han fire røde viner. Alle fra Neckenmarkt og Lutzmannsburg. To ideelle skråninger med variert jordsmonn. De er også opphavet til husets to enkeltmarksviner.

Regionalvinen Burgenland Blaufränkisch kommer fra unge planter, og planter i bunnen av de to skråningene. Totalt 50-70 ulike parseller. - Jeg vil at vinene skal ha størst mulig konsentrasjon, uten at de føles tunge, det kan bare gjøres gjennom lavt utbytte, forteller Velich. Han jobber med det samme lave utbyttet uavhengig av plantenes alder. 

Til Blaufränkisch Reserve bruker Velic druer fra eldre planter, og fra områder med mer kalkstein. Selv med 6 måneders lengre modning på fat, merkes det ekstra innslaget av kalkstein i jorda med en høyere friskhet i vinen.

– Vi følger den samme oppskriften hvert år: langsom og lett ekstraksjon, ofte opp imot fire uker. Dette gjør at årgangens karakter formidles i glasset, forteller Velic. Vinene får ett til to år i modne fat på mellom 500 og 4000 liter.

- Jeg liker at eiken løfter vinen med sine tanniner, men ikke at den dekker vinen, sier Velic. Han lager også en rekke andre enkeltmarksviner. Men foreløpig kun i et lite kvanta - og kun for å for å lære. – Hvem vet, kanskje neste generasjon ønsker å vise flere viner, men for meg er det foreløpig nok med disse fire, sier Velich.

 

18651 Moric Lutzmannsburg AR Blaufränkisch 2011      
Moric   
Burgenland, Østerrike 
Kroner  649,- bestilling
93 poeng
Vinarius
Mineraler og frisk rød steinfrukt med innslag av svale krydder og treverk. Konsentrert, mørk kjernefrukt på smak, kombinert med en lang og detaljert utgang med en nydelig kirsebærfrukt og en delikat, fyldig tanninstruktur. Drikk nå til 2020. Passer til lam og kalv. BDK

18652 Moric Neckenmarkt AR Blaufränkisch 2011          
Moric
Burgenland, Østerrike 
Kroner  649,- bestilling
92 poeng
Vinarius
Mineraler og tørkede røde blomster med innslag av svale krydder og edelt treverk på duft. Elegant og ren kirsebærfrukt på smak med en finkornet og fyldig tanninstruktur, kombinert med en lang sammensatt utgang med detaljert frukt, mineraler og pen syre. Drikk nå til 2020. Passer til lette retter av lam. BDK

18649 Moric Reserve Blaufränkisch 2011            
Moric   
Burgenland, Østerrike 
Kroner  325,- bestilling
91 poeng
Vinarius
Moreller og tørkede urter med innslag av modent treverk på duft. Fyldig og delikat kjernefrukt på smak med en fast, syrlig utgang med modne tanniner og en tørr frukt i finish. Drikk nå til 2018. Passer til lam og okse. BDK

18650 Moric Blaufränkisch 2012              
Moric   
Burgenland, Østerrike 
Kroner  199,90 bestilling
88 poeng
Vinarius
Floral og frisk rød bærfrukt med innslag av mineraler og svale krydder på duft. Balansert og ren kjernefrukt på smak med en lang fast utgang med en lett bitter og fyldig tanninstruktur. Drikk nå til 2018. Passer til kalv og svin.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.