Oppdaterte oljeprisanslag, svakere dollar og tegn til bedring i det amerikanske arbeidsmarkedet sendte oljeprisen til sitt høyeste nivå på syv måneder i USA torsdag.

Løfter prognosene
Barclays Capital og Goldman Sachs løfter sine oljeprisprognoser fremover der Goldman Sachs nå ser WTI på 85 dollar per fat i slutten av 2009 mot tidligere ventet 65 dollar pr fat.

Banken venter at WTI-oljen skal stige til 90 dollar i løpet av tolv måneder samt 95 dollar fatet i slutten av 2010.

Rå råvarebørsen Nymex i New York sluttnoterte råolje for levering i juli på 68,81 dollar fatet da gulvhandelen stengte torsdag klokken 21. Det er en oppgang på 2,69 dollar siden gårsdagens sluttnotering.

Dagens høyeste notering var imidlertid på 69,60 dollar fatet, den høyeste prisen for enmånederskontrakten siden november ifjor.

- Det ser ut til å være en økende tro på at oljen vil avslutte året i området rundt 80 dollar, og det setter fart i kjøperne, sier John Kilduff i MF Global til Bloomberg News.

Bedre nøkkeltall
En liten bedring i antall nye ledighetssøknader i USA fører også til optimisme i oljemarkedet.

- I det siste har positive økonomiske data har blitt sett på som indikatorer for at økonomien vil bedre seg og at oljeetterspørselen vil følge etter, sier Peter Beutel i Cameron Hanover til CNNMoney.

Han mener likevel at de fundamentale forholdene ikke rettferdiggjør dagens prising.

Oljeprisen sluttnoterte ned mer enn 2 dollar per fat onsdag, etter at oljelagrene viste en overraskende økning i forrige uke. Amerikanske oljelagre er blitt bygget kraftig opp etter at høstens krise i verdensøkonomien førte til et stupbratt fall i etterspørselen.

En neddgang i dollaren var også med på å sende oljeprisen oppover torsdag.

Europpa-olje følger etter
Her i Europa steg Brent-olje fra Nordsjøen til over 69 dollar fatet i elektronisk handel torsdag kveld.

For øyeblikket er prisen litt lavere, 68,66 dollar for et fat med levering i juli. Det er en oppgang på 2,78 dollar siden gårsdagens sluttnotering.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.