Prisene på konsumvarer falt med 0,4 prosent fra mai til juni i år, viser Konsumprisindeksen for juni som Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem mandag.

Nedgangen skyldes ifølge byrået i hovedsak nedgang i prisene på elektrisitet og klær.

På årsbasis, fra juni ifjor til juni i år, steg konsumprisene med 1,3 prosent.

På forhånd var det ventet at konsumprisene ville falle med langt mer moderate 0,1 prosent på månedsbasis til en årstakt på 1,7 prosent, ifølge estimater som TDN Finans har hentet inn. Sammenlignet med mai falt dermed årstakten med 0,3 prosentpoeng.

På årsbasis var det prisutviklingen på flyreiser og feriereiser som preget nedgangen i prisveksten, ved at prisene steg klart mindre fra mai til juni i år enn i samme periode i fjor. Prisene på flyreiser økte med 6,1 prosent fra mai til juni i år, mens prisene steg med hele 36,2 prosent på samme tid i fjor. Feriereiser hadde en prisnedgang på 0,1 prosent fra mai til juni 2011, mot en prisoppgang på 4,3 prosent tilsvarende periode i fjor, opplyser SSB.

Lavere kjerneinflasjon
Prisveksten er et svært viktig mål for Norges Bank. Sentralbanken har som oppgave å sikre en prisvekst som over tid er på rundt 2,5 prosent. For å isolere effektene fra avgiftsendringer og energipriser, som ofte varierer mye, ser sentralbanken gjerne på den underliggende utviklingen i prisveksten.

KPI-JAE, ofte omtalt som kjerneinflasjonen, er et mål på den underliggende prisveksten siden dette er konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og energipriser. I mai var kjerneinflasjonen på 0,7 prosent på årsbasis.

På forhånd var det ventet at KPIJAE ville stige med 0,2 prosent på månedsbasis og 1,0 prosent på årsbasis, ifølge estimater som TDN Finans har hentet inn.

Kjerneinflasjonen er også langt under Norges Banks eget estimat. Ifølge siste utgave av Pengepolitisk rapport ventet sentralbanken en kjerneinflasjon på 1,1 prosent i juni. Lavere inflasjon vil isolert sett føre til at behovet for å sette opp renten blir mindre. Andre forhold kan imidlertid trekke i motsatt retning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.