Kjerneinflasjonen (KPI-JAE) steg med 2,4 prosent på årsbasis i juni, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

På forhånd var det ventet en vekst i kjerneinflasjonen på 2,5 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

Sentralt mål for Gjedrem
Ifølge Norges Banks prognoser ventet også sentralbanken en vekst i kjerneinflasjonen på 2,5 prosent i juni.

Norges Bank har som mål å sette renten slik at prisveksten blir stabil på 2,5 prosent på mellomlang sikt.

Kjerneinflasjonen er blant sentralbankens foretrukne mål på prisveksten, siden den måler prisstigningen på konsumvarer utenom energi som tradisjonelt svinger mye.

Konsumprisindeksen (KPI) steg med 0,2 prosent i juni, mens produsentprisindeksen steg 29,3 prosent på årsbasis, mens den på månedsbasis var opp 4,8 prosent.

Fly til besvær
I mai steg kjerneinflasjonen med 2,3 prosent på årsbasis. Dette var lavere enn analytikernes konsensusanslag på 2,4 prosent, og også lavere enn kjerneinflasjonen i april. En nedgang på 9,1 prosent i prisene på flyreiser var blant faktorene som førte til nedgang i kjerneinflasjonen, noe som fikk flere økonomer til å stille spørsmål ved SSBs metodebruk.

Les også: - Borti staur og vegger

I juni var det imidlertid heftig oppgang i flyprisene. Flybillettprisene steg med hele 25,7 prosent i juni, etter nedgangen i mai.

Det var særlig billettprisene på utenlandsreiser som trakk opp. Det ble også registrert klar oppgang i prisene på pakketurer siden forrige måling i juni i fjor, og pakketurer bidro dermed også til økningen i konsumprisene fra mai til juni.

Les mer:
Prisveksten bremser opp
Krangler om flypriser
- Borti staur og vegger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.