Omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene gikk ned med 0,9 prosent fra september til oktober i år, viser volumindeksen justert for sesongvariasjoner. Den har ikke vært så lav siden januar i år, og volumet har gått ned for de fleste bransjer fra september til oktober i år.

Uten justering for sesongvariasjoner har det vært en svak vekst i volumet fra oktober i fjor til oktober i år. Veksten var på 0,7 prosent.

Detaljhandelen er dermed svakere enn ventet.

Nordea ventet at detaljomsetningen i oktober falt med 0,7 prosent fra forrige måned, mens konsensus lå på en nedgang på 0,4 prosent.

- Media er fulle av rapporter om omsetningssvikt i ulike kjedebutikker og store prisavslag vitner om at butikkene strever med å få ut sine varebeholdninger, skrev Nordeas sjeføkonom Steinar Juel i morgenrapporten som kom før tallene ble lagt frem.

For kategorien ”butikkhandel med andre nye varer”, var det en nedgang i omsetningsvolumet med 2,2 prosent. Denne kategorien inkluderer blant annet butikker som selger tekstiler og utstyrsvarer, klær, sko, elektriske varer, møbler og byggevarer.

Mer mat og drikke
Omsetningsvolumet av mat og drikke har derimot økt. Butikkhandel med nærings- og nytelsesmidler i spesialforretninger hadde en økning på 9,9 prosent fra oktober i fjor til oktober i år. Butikker med bredt vareutvalg, som i hovedsak består av dagligvarebutikker, hadde en økning på 3,5 prosent i samme periode.

Verdiindeksen opp 3 prosent
Totalt økte detaljhandelsbedriftene omsetningen i verdi med 3,0 prosent i oktober i år sammenlignet med oktober i fjor. Salg av vin og brennevin hadde en omsetningsverdi (ikke justert for prisendringer) på 19,2 prosent høyere i oktober 2008 enn i oktober 2007. Dagligvarebutikkene omsatte i verdi for 8,3 prosent mer i samme periode. Omsetningen for butikker med salg av elektriske varer og butikker med bredt utvalg av byggevarer, hadde derimot en nedgang med henholdsvis 7,4 og 4,7 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.