Oljefondet har vurdert hvordan nærmere 1100 av selskapene fondet er investert i rapporterer om samfunns- og miljømessig risiko i 2011.

En tredjedel av selskapene får strykkarakter i testen.

- Utilstrekkelig håndtering av samfunnsmessig og miljømessig risiko kan over tid ha en negativ innvirkning på selskapenes inntjening og fondets investeringer, sier Anne Kvam, leder for eierskapsutøvelse i NBIM.

Ønsker bærekraftige investeringer
Fondet mener at det over tid vil få bedre avkastning dersom selskapene selv tar ansvar for å bedre sosiale og miljømessige forhold. Tanken er helt enkelt at et selskap som for eksempel bidrar til store miljøødeleggelser i dag kan være med på å ødelegge sine egne muligheter til å tjene penger i fremtiden.

- Vi har identifisert tre områder som vi mener er særlig viktige for selskapene å se på: barns rettigheter, klimaeendringer og vannforvaltning. Selv om vi ser en viss bedring i hvordan selskapene rapporterte om risiko på disse områdene i 2011 sammenlignet med 2010, er det generelle rapporteringsnivået fortsatt for lavt, sier Kvam.

Mer enn en tredjedel av de 1078 selskapene som ble vurdert ifjor fikk null poeng for sin rapportering.

Bedring i rapporteringen
Blant de 452 selskapene som ble vurdert for risiko for barnearbeid og brudd på barns rettigheter var det 41 prosent som fikk null poeng, mot 44 prosent året før.

- Barnearbeid som hindrer barn i å få en utdannelse eller som på andre måter krenker barns rettigheter, vil holde tilbake bærekraftig utvikling, sier Kvam.

Blant selskapene med toppkarakter i risikorapporteringen om barnearbeid finnes multinasjonale giganter som sportsutstyrprodusenten Adidas, gruveselskapet BHP Billiton, teknologiselskapene Ericsson, Intel og Motorola, klesprodusentene Gap, Hennes & Mauritz og Next og leketøysprodusenten Walt Disney.

- Vi har sett at store selskaper gjør det bedre når det gjelder rapportering enn små. Videre ser vi også at europeiske og amerikanske selskaper generelt sett rapporterer bedre enn asiatiske. Og det er faktisk også sånn at de selskapene som er mest eksponert mot en risiko som rapporterer best, sier Kvam.

Ett asiatisk selskap med toppscore
Innen vannforvaltning får mange av de store bryggerigigantene i verden toppkarakter. Her finnes også det eneste asiatiske selskapet med full score, den japanske bryggerigruppen Kirin Holdings.

I gruppen av selskaper som rapporterer best om klimaendringer finner vi blant annet flyeselskapet Air France-KLM og kjemikalieselskapet BASF.

Ett selskap utmerker seg speiselt med toppkarakter i alle de tre kategoriene. Gruveselskapet Anglo American er blitt vurdert i alle tre kategorier og får altså godkjent-stempel i alle tre.Kategori: Barns rettigheter

Toppkarakter:
Adidas AG
Anglo American PLC
Bayer AG
BHP Billiton
Ericsson
Gap Inc
Gildian Activewear
Hennes & Mauritz
Intel Corp
Motorola Mobility Holdings Inc
Next PLC
PVH Corp
Walt Disney Co
Xstrata PLCKategori: Vannforvaltning

Toppkarakter:
Anglo American PLC
Anheuser-Busch NV
Danone
Glaxo Smith Kline PLC
Kellogg Co
Kirin Holdings Co Ltd
Merck & Co Inc
Molson Coors Brewing Co
Nestle SA
Pepsico Inc
Pfizer Inc
PG&E Group
SABMiller PLC
SanofiKategori: Klimaendringer

Toppkarakter:
Air France KLM
Air Products & Chemicals Inc
Anglo American PLC
BASF SE
Constellation Energy Group Inc
E.ON AG
Hera Spa
Iberdola SA
Lafarge SA
Linde AG
Xcel Energy Inc

Les også:

<b>Oljefondet investerer i atomvåpen</b>

<b>Tapte 86 milliarder i fjor</b>

<b>Har tappet Oljefondet for 420 milliarder</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.