Redningsmannskap har startet arbeidet med å undersøke titusenvis av boliger i Houston. Ekstremværet har gjort materielle skader på mer enn 87.000 hjem og ødelagt nesten 7000 i staten Texas. Samtidig beveger restene av ekstremværet seg dypere innover i landet og kan føre til flom så langt nord som Kentucky.

Hittil er det meldt om 32 døde etter Harvey, men det er ventet at det offisielle tallet vil stige.

Mer enn 200 mann fra brannvesen, politi og redningsmannskap søkte gjennom bydelen Meyerland torsdag. De ropte «Brannvesen!» før de banket på døren med knyttet neve, kikket gjennom vinduer og snakket med naboer. Gatene var tørre, men de fleste steder lå det hauger med møbler, tepper og treverk gjennomtrukket av vann.

Etter orkanen Katrina malte mannskapet kryss på dørene til husene de hadde besøkt, men denne ganger bruker de GPS for å logge hjem de har sjekket. Dermed unngår de å varsle potensielle tyver om boliger som står tomme.

325.000 har bedt om hjelp

I Houston-området er det anslått at 136.000 bygg, eller ti prosent av alle bygg i regionen, ble oversvømmet.

Rundt 325.000 mennesker har allerede søkt om økonomisk bistand. Hittil er det utbetalt mer enn 57 millioner dollar.

Innbyggerne i Houston har så smått begynt å flytte hjem igjen etter uværet og flommen. Blant dem er et par fra Rogaland.

– Vannet er nesten tilbake til normalen, så vi har flyttet hjem igjen! Vi har det ganske bra og flyttet hjem onsdag ettermiddag. Vi er veldig heldige som slapp så billig unna, sier Marie Christin Amith på telefon fra Houston til Stavanger Aftenblad.

Hun er fra Sandnes, men flyttet til Houston i januar med mannen Osman som er fra Stavanger.

– Det er helst garasjer og kjellere som sliter mest. Vi har litt lavt vanntrykk, men har minimale skader i forhold til andre som har mistet hjemmene sine, sier hun.

Da de dro frivillig søndag, sto vannet 2 meter opp på garasjeveggen til boligkomplekset der de bor.

Fabrikkeksplosjon

Ekstremværet førte også til en eksplosjon ved kjemikaliefabrikken til Arkema i byen Crosby nordøst for Houston. En over ti meter høy ildsøyle skjøt opp i lufta og utviklet sur, svart røyk som svidde i øynene og lungene.

Innbyggerne i området bes fortsatt om å holde seg innendørs for å unngå å innhalere røyken som skal være svært irriterende. Det er ikke meldt om noen alvorlige skader som følge av eksplosjonen og brannen.

I etterkant er det stilt spørsmål ved sikkerhetsplanen til det franske selskapet som eier fabrikken. Senest i februar ble den ilagt en bot på 90.000 dollar for flere alvorlige sikkerhetsbrudd som ble avdekket under en inspeksjon.

Eksplosjonene torsdag vil bli etterforsket av tilsynet som holder oppsyn med sikkerheten i kjemikalie-anlegg i USA.(Vilkår)

Texas tørker opp: Fikk huset oversvømt for tredje gang
Harry Duffey fikk hjemme sitt oversvømt for tredje gang da ekstremværet Harvey herjet i Texas.
00:43
Publisert: