Aftenposten har utført målinger i området og fått inn sterke signaler fra en falsk basestasjon. Signalene kommer i rundt 20 sekunder, før de forsvinner og blir borte i en lengre periode.

Det stammer fra en svært avansert IMSI-catcher, en falsk basestasjon, som trolig står i ett av vinduene i kontorbyggene ved Rådhusgata, ifølge avisen.

Registrerte simkort

Jahn-Helge Flesvik i sikkerhetsselskapet Aeger, et av selskapene som har vært med på kartleggingen av mobilovervåking, sier at SIM-kortene til dem som bruker mobilen i området, i hvert fall blir registrert av spionutstyret.

– Med noe ytterligere arbeid vil det være mulig å registrere mobilabonnement på navn. Man vil deretter kunne gå over i en mer selektiv fase, med såkalte «man-in-the-middle-angrep», hvor man avlytter samtaler eller leser tekstmeldinger, sier Flesvik til avisa.

Også på Lysaker ga måleutstyret utslag.

– Det er vanskelig å se for seg legitime grunner til å ha slikt utstyr på Aker Brygge og Lysaker. Mobilavlytting i disse områdene er svært nyttig for dem som ønsker å drive industrispionasje og innsidehandel, sier Kyrre Sletsjøe, leder for sikkerhetsselskapet CEPIA Technologies, som også har bidratt til kartleggingen.

Stortinget krever svar

Tidligere har Aftenposten avslørt tilsynelatende omfattende og systematisk overvåking av mobiltrafikk rundt de fremste myndighetsinstitusjonene i Oslo, blant annet Stortinget.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil i løpet av få dager få en rapport fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) om hva de har funnet etter avsløringene.

– Vi har jobbet i helgen og har fortsatt undersøkelsene. Så vil vi analysere materialet og sammenstille dette med Aftenpostens opplysninger, sa kommunikasjonsdirektør Mona Strøm Arnøy i NSM til NTB søndag kveld.

Det vil trolig ikke gå lang tid før Anundsen må møte i Stortinget for å redegjøre for funnene. Lederen for justiskomiteen Hadia Tajik (Ap) krevde dette i helgen. Det samme gjorde stortingsrepresentanter fra de fleste andre partier.

 

Les også:

Kyrre (23) var totalt ukjent i fjor - nå er han stjerne på verdensturne

Arnes lån har økt 500.000 på bare tre uker

Derfor snur tvillingene døgnet før eksamen på BI(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.