Aftenposten har de siste dagene avslørt funn av mobilovervåkingsutstyr flere steder i Oslo.

Søndag kom det frem at spionutstyr er plassert på Aker Brygge, Tvjuvholmen og Lysaker. Områder hvor Norges fremste næringslivstopper har sine arbeidsplasser. I disse områdene har blant annet Handelsbanken Norge og Danske Bank sine hovedkontorer.

Les også: - Vi er under konstant overvåking

- Mobilavlytting i disse områdene er svært nyttig for dem som ønsker å drive industrispionasje og innsidehandel, sier leder Kyrre Sletsjøe for CEPIA Technologies til Aftenposten. CEPIA Technologies er et sikkerhetsselskap som har samarbeidet med Aftenposten med å lokalisere overvåkingsutstyret.

Kommunikasjonsdirektør Lars N. Sæthre i Handelsbanken peker på at det er stor usikkerhet rundt overvåkingen.

- Vi vet ingenting. Det eneste vi vet er det vi leser i avisene, sier han.

Ikke endret sikkerhetsregler

Imidlertid mener Sæthre at det ikke er noe nytt at det er en risiko for at mobiltelefoner overvåkes. Handelsbanken har per i dag ingen sikkerhetsbegrunnede instrukser til hva de ansatte skal si eller skrive på mobilene sine.

- Vi har ikke noe slikt i dag, men vi diskuterer nå om vi skal ha noe sånt eller ikke. Per i dag vet vi jo ikke noe konkret. Vi vet heller ikke hvem dette i så fall er, eller hva de er på jakt etter, sier Sæthre.

Ifølge Sæthre skal det nå diskuteres om Handelsbanken skal innføre sikkerhetsregler når det gjelder mobilbruk.

- Dette er en påminnelse på at vi må ta diskusjonen og finne ut om det er grunnlag for å innføre kjøreregler på sikkerhet eller ikke. Det har vi ikke tatt noe stilling til enda, sier han.

Gjort egne undersøkelser

Kommunikasjonssjef Kjetil Berg Veire i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) kan ikke bekrefte om overvåkingen er tilfelle.

- Det har vi ikke noe kjennskap til. Vårt ansvar er å sikre sikkerhetsgradert informasjon. Utover det har virksomhetene ansvar for å sikre seg selv, sier han.

Ifølge Berg Veire drives det arbeid med å få overvåkingen bekreftet.

- Vi har gjort egne undersøkelser rundt de første funnene til Aftenposten, for å vurdere hvor vidt de stemmer eller ikke, sier han.

I løpet av de neste dagene kommer NSM med en rapport som avklarer om funnene av avlyttingsutsyret stemmer. Berg Veire kan ikke si noe om resultatene nå.

- Det er for tidlig å si noe nå. Vi må bli ferdig med rapporten, understreker han.

Venter på bekreftelse

- Vi forventer, i likhet med resten av Norge, mer informasjon nå som myndighetene tar tak i saken, sier kommunikasjonssjef Stian Arnesen i Danske Bank.

Ifølge ham skal Danske Bank, på bakgrunn av informasjonen som kommer frem se grundigere på hva dette betyr for dem i praksis.

Etter en eventuell bekreftelse, mener Arnesen de må vurdere om de skal innskjerpe sikkerheten ytterligere.

- Vi var, allerede før Aftenpostens avsløringer, i dialog med våre mobilleverandører om hvordan vi ytterligere kan innskjerpe sikkerheten knyttet til overvåking av mobiltelefoner. Vi har et internt etisk regelverk som omhandler hva man bør snakke om i mobil og ikke, sier Arnesen.

Les også:

Ron (80) solgte 10 prosent av Apple for 800 dollar

Ron (80) solgte 10 prosent av Apple for 800 dollar

Vil gjøre all gjeld til egenkapital (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.