Daværende statsminister Odvar Nordli ble beskrevet som en statsminister på defensiven, mens forsvarsminister Thorvald Stoltenberg fikk skryt for sin forhandlingsevne i en til nå hemmeligstemplet CIA-rapport fra 1980.

Det var etter at Sovjetunionen invaderte Afghanistan at CIA jobbet for å kartlegge hvem de kunne regne som sine støttespillere i forbindelse med at USA ønsket å utplassere nye atomraketter i Europa.

Norges rolle i NATO og felles grense med Sovjetunionen gjorde at CIA fulgte norsk politikk med argusøyne, skriver Dagbladet.

I en hemmelig rapport fra 1980 beskriver CIA Nordli som på defensiven i en situasjon der han måtte håndtere en uregjerlig venstreside i sitt eget parti. Samtidig får han skryt for hvordan han omorganiserte regjeringen i oktober 1979 ved å bringe inn politikere fra venstresiden i flere departementer.

CIA mener i sin rapport at regjeringen Nordli ikke blir utfordret i sin sikkerhetspolitikk ettersom Nordli lyktes med å kneble antiatomvåpenopposisjonen i sitt eget parti.

Spørsmålet om utplassering av nye mellomdistanseraketter i Europa var kanskje det heteste sikkerhetspolitiske spørsmålet i Norge på begynnelsen av 80-tallet.

Rapporten inneholder karakteristikker av flere av de ledende Ap-politikerne fra denne tiden. Foruten Nordli og Stoltenberg omtales daværende utenriksminister Knut Frydenlund som pragmatisk og respektert og en pådriver for nedrustning og avspenning. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.