Små øystater frykter at de står overfor «historiens slutt» som følge av klimaendringer og stigende havnivå.

Kiribati, Tuvalu og Maldivene er noen av landene som er mest utsatt dersom den globale oppvarmingen får havet til å stige kraftig.

– Alle disse landene kjemper nå for å overleve. De står overfor historiens slutt, hevdet Antonio Lima, Cap Verdes ambassadør til USA, under åpningen av det store klimamøtet i Mexico mandag.

Stormfloer
Innbyggere i flere øystater forteller om stormfloer som ødelegger strender og fører til at drikkevann og jordbruksjord forurenses av saltvann. På lengre sikt er de redd for at stigende havnivå nærmest skal vaske øyene deres bort fra verdenskartet.

For å senke risikoen for at dette scenariet blir virkelig, har en lang rekke øystater stilt seg bak kravet om at økningen i gjennomsnittstemperaturen på jorda ikke må overstige 1,5 grader.

Denne målsettingen er enda mer ambisiøs enn 2-gradersmålet som mange land sluttet seg til på klimatoppmøtet i København i fjor.

– For oss handler forskjellen mellom 1,5 og 2 grader om sammenbrudd eller overlevelse, sier Lima.

Les også: Grønlandsisen smelter i rekordfart

<b>- Havet kan stige to meter</b>

<b>Ny kunnskap om issmelting</b>

- Havet kan stige dobbelt så raskt

"Vi kommer til å drukne"

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.