Sentralbanksjef Øystein Olsen tror det snur til oppgang for norsk økonomi sommeren 2017, og at både eksporten og det private forbruket vil ta seg opp da. 2016 blir det vanskeligste året. Det skriver Aftenposten tirsdag.

- 2016 blir nok det vanskeligste året. Produksjonsveksten blir svak og ledigheten vil øke fra dagens nivå, sier han til avisen.

Sentralbanken venter at registrert ledighet topper seg på 3,4 prosent i 2017.

- Dette er ingen høy ledighet internasjonalt sett, sier han.

Sentralbanksjefen ser ikke økt oljepengebruk som en løsning for økt ledighet.

- Det er så godt som umulig å unngå økt ledighet i de omstillingene som skjer. Ved massiv bruk av oljepenger kunne det kanskje vært unngått i en kort periode. Men lavere oljepris betyr jo det motsatte på lengre sikt: Staten får mindre å rutte med og må dermed bruke mindre oljepenger. Derfor er ikke mer oljepenger løsningen i det lange løp, sier Olsen.

Utover å lage prognoser for lønnsvekst og prisvekst vil Olsen ikke gi råd til partene i arbeidslivet. Men han er klar på arbeidsdelingen mellom Norges Bank og partene i arbeidslivet.

- Renten og alle kanalene den virker gjennom kan ikke alene sørge for omstillingen Norge trenger. Partene i arbeidslivet må gjøre sin del av jobben i lønnsoppgjørene. Lav lønnsvekst er en forutsetning for at rentesettingen kan hjelpe til i omstillingene. Når utsiktene for prisvekten er forankret nær målet, kan renten settes lavt og vi kan tillate at kronen svekker seg. Det styrker konkurranseevnen, sier Olsen til Aftenposten.

Les også: Asia i dag: Skal bli større enn Hollywood i Kina

Sunnmøring sa nei til domenebud på 8 millioner

Tapte årslønnen på én uke dnPlus

 

Se også på DNtv: David Bowie er død:

 

Kun tre dager etter at han slapp sitt 25 studioalbum kom meldingen om at David Bowie er død
Plata Blackstar ble gitt ut på artistens 69-årsdag, som også ble hans siste. Bowie har gitt ut musikk i 50 år og står bak en lang rekke store hits.
01:18
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.