Mads Syversen er en ringrev i meglerbransjen. Han skal ha hatt mer enn én finger med i spillet da Kjell Inge Røkke solgte deler av sin aksjebeholdning i Aker Solutions sommeren 2007. I en årrekke har Syversen jobbet tett med Røkke. Han var blant annet sentral da Røkke omsider fikk kontroll over Kværner, som nå er en del av Aker Solutions.

Syversen er i dag sjef for meglerhuset Arctic Securities. Meglerhuset har vært rådgiver for Aker i forbindelse med det omstridte salget av flere selskaper til Aker Solutions. Men det er ikke det eneste oppdraget Arctic har hatt i denne transaksjonen.

Arctic på begge sider

I forbindelse med kjøpet skal nemlig Aker Solutions ta opp et lån i obligasjonsmarkedet på to milliarder kroner. Aker Solutions har i denne forbindelse engasjert Arctic Securities.

Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Aker Solutions kommenterer dobbeltrollen på følgende måte i en e-post til DN:

«Vi har tillit til at Arctic håndterer dette med den største profesjonalitet.»

Syversen er på påskeferie, men hans sekretær har formidlet beskjed videre fra DN om at avisen ønsker kommentar. Syversen besvarte ikke henvendelsene hverken fredag i forrige uke, mandag eller tirsdag. Hans sekretær sier følgende:

- Hvis han ikke har tatt kontakt, ønsker han ikke å kommentere saken. Han har fått beskjeden.

Revisor i dobbeltrolle

Transaksjonen mellom Aker og Aker Solutions ble presentert forrige torsdag på Aker-dagen på Aker Brygge, der alle de ulike Aker-selskapene avholdt generalforsamling og der statsminister Jens Stoltenberg kastet glans over arrangementet. Finn Berg Jacobsen, som leder revisjonskomiteen i Aker, gikk på vegne av komiteen god for transaksjonen fra talerstolen.

Men også Jacobsen har tette bånd til flere av partene som er involvert i den omstridte transaksjonen. Jacobsen også styreleder i Arctic Securities, meglerhuset som tjener penger i begge ender av transaksjonen.

Aker-direktør Geir Arne Drangeid sier følgende:

- Jeg har aldri hørt noen trekke hans integritet i tvil.

Berg Jacobsen har kontor hos advokatfirmaet BA-HR. Da DN ringte BA-HRs sentralbord igår, ble det opplyst at han hadde tatt påskeferie. Han svarte hverken på mobil eller sms.

Jacobsens kolleger i BA-HR er Aker Solutions' juridiske rådgiver i transaksjonen. Røkke og Aker har i årevis brukt dette advokatfirmaet. Da Røkke trengte en ny konserndirektør i Aker, fikk den erfarne BA-HR-advokaten Øyvind Eriksen jobben.

Flere rådgiverbånd

Til grunn for godkjentstempelet fra Berg Jacobsen, lå også en vurdering av transaksjonen fra DnB Nor Markets. Terje Skullerud leder corporateavdelingen i DnB Nor Markets. Oppdragsgiver er Aker Solutions. Skullerud har jobbet for Røkke i daværende Aker RGI, men sluttet sommeren 2002. Han sier til DN at han ikke ser det store problemet med at han har jobbet for Røkke. Han mener DnB Nor Markets i så fall ikke kunne hatt noen rådgivningsoppdrag for noen Røkke-selskaper.

DnB Nor Markets er hentet inn for å gjøre en såkalt «fairness opinion» av transaksjonen. Det innebærer at meglerhuset, basert på de vanlige metodene for verdiberegninger, har sagt at prisen Aker Solutions betaler ligger innenfor et gitt prisintervall.

redaksjonen@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.