Fjoråret sier noe om hvilken vekt som bør legges på meningsmålinger. Gjennomsnittet av målingene i månedene både før og etter stortingsvalget viste sentrum-høyre-flertall på Stortinget. Slik ble det som kjent ikke. De rødgrønne beholdt flertallet på Stortinget og regjeringsmakten.

Gjennomsnittet av syv målinger for desember viser at de rødgrønne partiene falt kraftig gjennom høsten. Gjennomsnittet og mandatberegningen er satt sammen for Dagens Næringsliv av valgforsker Bernt Aardal. Mens de rødgrønne fikk 86 plasser på Stortinget ved valget i september, ville de fått 73 i desember.

Noe av det mest interessante på målingene etter valget er hvordan styrkeforholdet mellom Høyre og Fremskrittspartiet har utviklet seg. Høyre gikk frem gjennom valgkampen. Den fremgangen har fortsatt. Mens partiet fikk 17,2 prosent ved valget, fikk det 21,4 prosent i desember, altså en fremgang på 4,2 prosentpoeng. Høyres fremgang skjer ikke på bekostning av Frp. Frp fikk i desember 23,1 prosent. Det er 0,2 prosentpoeng over valgresultatet.

De to blå partiene gikk i desember forbi de tre rødgrønne i oppslutning. Også noen måneder i forrige stortingsperiode var Høyre og Frp sammenlagt større enn de rødgrønne. Først en omgang på høsten 2006. Så fra februar 2008 og frem til Lehman Brothers gikk overende i september samme år. Forskjellen er at da var Frp betraktelig større enn Høyre, tidvis nesten dobbelt så stort.

Nå er de to partiene mer jevnbyrdige. Et valg nå ville gitt Høyre 36 representanter og Frp 43, tilsammen 79. Dermed mangler de seks for å få flertall.

- Hvis Høyres fremgang ikke går på bekostning av Frp, kan begge partier se det formålstjenlig å nærme seg hverandre, sier Bernt Aardal.

Dersom dette styrkeforholdet mellom Høyre og Frp holder seg på målingene fremover, vil det få konsekvenser for debatten om samarbeid mellom de to partiene.

Før valget ifjor var Frp en suveren storesøster blant opposisjonspartiene. Frp var ikke bare mye større enn Høyre. Partiet var gjennom våren og sommeren også større enn Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti tilsammen. Det fikk mange i Frp til å tro at partiet kunne ta makten selv om det var venneløst i Stortinget. Gode målinger gikk rett og slett partiet til hodet.

Utvikingen på målingene etter valget øker sannsynligheten for et blåblått samarbeid mellom Høyre og Frp ved en senere anledning. Hvis de to alene er større enn de rødgrønne, gir det et godt utgangspunkt for å ta regjeringsmakten. Og når de er omtrent like store, blir det lettere for Høyre å inngå samarbeid med Frp enn om Høyre blir juniorpartner.

Flere problemer gjenstår.

Høyre og Frp er fremdeles langt unna rent flertall. Også ut fra desembertallene trenger de støtte fra enten Venstre eller KrF for å få flertall i Stortinget. Det ser ikke ut som noen av dem vil bli med Frp i regjering. Spørsmålet er om enten Venstre eller KrF etter valget i 2013 vil godta at Høyre og Frp danner en mindretallsregjering.

Det andre er at Høyre og Frp fortsatt er dønn uenige om ganske mye: Handlingsregel, kultur, integrering, klima, for å nevne noe.

Samarbeid er viktig. Men hva det samarbeides om, er ikke helt uvesentlig det heller.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.