Boligprisene i Kinas 70 største byer steg med 11,7 prosent i mars. Det høres kanskje ikke så dramatisk ut, men hvis man føyer til at man trenger 20 til 30 års inntekt for å kjøpe en vanlig toroms leilighet, blir det mer skremmende. Ifølge China Index Academy er seks år det internasjonale gjennomsnittet.

Leieprisene står heller ikke i forhold til kjøpsprisene. En boligeier trenger mellom 36 og 42 år utleie for å få dekket kostnadene ved kjøpet.

I Vesten har sentralbanksjefer, politikere og økonomer diskutert om man bør prøve å stikke hull på bobler. Kinesiske myndigheter synes ikke å være i tvil. De lanserer det ene knappenålsstikket etter det andre. Her er spørsmålet mer om stikkene er kraftige nok til å punktere boblen som vokser i en rasende fart.

Den siste uken har myndighetene tre ganger lansert nye tiltak:

* De første kom torsdag forrige uke da bankene ble pålagt å kreve minst 50 prosent egenkapital av dem som kjøper hus nummer to.

* På lørdag ble bankene pålagt å stoppe lån til dem som kjøper tredje bolig og til kjøpere som ikke kan vise at de har betalt skatt eller sosiale avgifter (tilsvarende den norske folketrygdavgiften) det siste året til byen de vil kjøpe bolig i.

* Mandag kom regler som skal hindre eiendomsutviklere i å presse opp prisene, for eksempel ved å selge bare få leiligheter av gangen, holde tilbake leiligheter eller ta store innskudd på leiligheter som ikke er ferdige, uten å ha tillatelse.

Men det spørs om disse virkemidlene vil være nok til å punktere boligboblen. Selv om de kinesiske lederne ikke gjemmer seg bak argumentasjonen om at det er bedre å la bobler være i fred, spørs det om de er villige til å ta upopulære tiltak i bruk.

Den tidligere Morgan Stanley-økonomen Andy Xie skrev i en kommentar i South China Morningpost tirsdag at så lenge renten er lavere enn inflasjonen, vil folk fortsette å putte pengene i bolig. De vil også stole på at kinesiske myndigheter ikke våger å la boligprisene falle.

Men det er noe som er galt når boliger i en by som Shanghai kostet over 20.000 yuan (over 17.000 kroner) kvadratmeteren for nye boliger og 16.000 yuan for gamle i mars. Gjennomsnittlig månedslønn er på 3566 yuan eller litt over 3000 kroner.

Flere økonomer advarer da også mot at Kina er i ferd med å gjøre samme feil og skape en like stor boligboble som Japan på 1980-tallet, deler av Sørøst-Asia på 1990-tallet og som den vi nå ser restene av i USA.

Kinas ledere stiller ikke til valg, men de frykter åpenbart folkets vrede på samme måte som politikere i Vesten. Med alle tiltakene de har lansert, er det ingen tvil om at de frykter boligmarkedet, men samtidig tør de ikke å ta i bruk de tøffeste virkemidlene som virkelig hadde stukket hull på boblen. Renteøkninger og boligskatt, som økonomene anbefaler, er minst like upopulært i Kina som andre steder.

Dessuten er det vanskelig å stikke hull på bobler. Boligpriser som stuper, kan legge hele økonomier i ruiner. Det har vi sett i både USA og Europa nylig. Det er derfor forståelig at kinesiske myndigheter forsøker en skrittvis tilnærming. Men trolig hadde det vært klokere å ta frem rentevåpenet med én gang. Sannsynligvis er det bare et tidsspørsmål før renteøkninger kommer.

Les også: Tror på "halvhard" landing i Kina

Spår smell for Kina og Norge

Boblene som truer Kina

Advarsel fra Kina-topp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.