Det må ha vært mange i Orkla som ikke forsto hva de i realiteten besluttet i mai 2000.

På det tidspunktet var Orkla eneeier av PrippsRingnes, som kontrollerte det alt vesentlige av øl- og mineralvannproduksjonen i Norge og Sverige. En posisjon Orkla oppnådde da selskapet tre år tidligere kjøpte Volvos majoritetspost i den svenske bryggerigiganten Pripps.

Selv med denne unike posisjonen i Norge og Sverige mente daværende Orkla-sjef Jens P. Heyerdahl og hans daværende nestkommanderende Finn Jebsen at drikkevareenheten ble for liten. På slutten av 90-tallet skjedde det ting både på tilbuds- og etterspørselssiden som alvorlig utfordret Orklas posisjon.

I årevis gjorde den såkalte miljøavgiften på aluminiumsbokser det økonomisk uinteressant å importere utenlandsk øl. Dette førte til at norskprodusert øl hadde tilnærmet monopol i butikkene, og tilbudet og prisene ble deretter. Avgiften var vedtatt av norske politikere, men det var ikke de som fjernet den.

Som så ofte ellers, var det EUs konkurranselovgivning som tvang frem en lovendring her til lands. Esa konkluderte med at avgiften var konkurransevridende, og Norge ble derfor tvunget til en kraftig reduksjon av boksavgiften. I dag har tilbudet av ulike ølmerker i butikkene økt dramatisk, og prisene har falt.

Denne utviklingen i Norge fant sted samtidig med at stadig flere store ølprodusenter i verden slo seg sammen. At Orkla-ledelsen ville være en aktiv deltager i pågående strukturendringer i den internasjonale bryggeribransjen var derfor forståelig.

Det som er vanskeligere å forstå, er løsningen Heyerdahl og Jebsen valgte:

En minoritetspost på 40 prosent i det nystiftede Carlsberg Breweries, der resten av aksjene skulle eies av danske Carlsberg as, og der historien tilsa at danskene ville sitte med kontroll i nær sagt all fremtid.

I 1892 sørget Carlsbergs grunnlegger J.C. Jacobsen for at bryggeriet ble overdratt til stiftelsen Carlsbergfondet. Den professorstyrte stiftelsen har vedtektsfestet at den til enhver tid skal eie aksjemajoriteten i Carlsberg as. Slik har det vært siden 1892, og ikke noe tyder på at nye selskapskonstruksjoner fører til at stiftelsen noen gang vil gi fra seg kontrollen over bryggerivirksomheten.

Heyerdahl hadde suksess med kjøpene av Nora og Pripps på 90-tallet. Da kjøpte Orkla først store minoritetsposter for etterhvert å ende opp med hele selskapet. Stiftelsens vedtekter medførte at denne strategien ikke kunne gjentas på Carlsberg. Vedtektene kjente selvsagt Orklas ledelse og styre godt til.

Orklas ledelse og styre valgte altså frivillig en modell der heleide PrippsRingnes ble byttet bort i en minoritetspost i Carlsberg Breweries. Kontantstrømmen fra denne store investeringen for Orkla ville heretter være aksjeutbyttet Carlsberg Breweries til enhver tid utbetalte. Dette utbyttet var det majoritetseieren som avgjorde, Orkla ville alltid være i mindretall.

Heyerdahl og Jebsen måtte også vite at de hadde valgt en modell som ville gi dem et handicap hvis de skulle ønske å delta i nye og enda større bryggerikonstellasjoner. Stiftelsens krav om aksjemajoritet medførte at Carlsberg Breweries i realiteten ikke hadde noen særlig mulighet til å delta i fusjoner med andre internasjonale bryggerigiganter. Derfor måtte stiftelsen si nei til Orklas ønske om fusjon med britiske Scottish & Newcastle.

Orkla hadde gitt fra seg makt i selskapet og kontroll over kontantstrømmen samt redusert muligheten til videre ekspansjon. Det var derfor ikke underlig at en ny ledelse og et nytt styre før eller siden fant ut at dette var en håpløs situasjon.

I dag er Orklas konserntillitsvalgte Stein Stugu, som kommer fra Ringnes, fortvilet over forrige ukes styrevedtak om salget av aksjeposten på 40 prosent.

Det mest oppsiktsvekkende med salget av Ringnes er at de som inngikk avtalen for fire år siden, ennå ikke forstår hva de gjorde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.