For noen er valgdagen en ren fryd. De vet så inderlig godt hvilket parti som er deres. De vet til og med hvilken kandidat på partiets liste som fortjener et ekstra kryss.

For mange andre oppleves valget vanskeligere. Utenriks-minister Jonas Gahr Støre gjorde sitt i valgkamp-innspurten for å gjøre det enda mer komplisert. Det samme gjorde en desperat SV-leder.

«Kampen om Oslo i gang! Stemmer du @Arbeiderpartiet får du @Libe_RieberMohn. En stemme til H, KrF el. Venstre gir makt til Frp,» tvitret Støre.

«En stemme til SV sikrer miljø og barn og unge – og rødgrønt flertall. En stemme til Venstre er en stemme til Frp i Oslo, Tromsø og mange andre steder!» skrev Kristin Hal-vorsen på sin Facebook-side.

Kontrasten er ganske stor til det budskapet fra statsminister Jens Stoltenberg. Han sier at velgerne ikke må jakte på «det perfekte parti». Akkurat som man i livet ikke kan jakte på «den perfekte partner». Da risikerer man å ende singel og ensom i sofaen på valgdagen og i livet.

Budskapet fra Støre og Hal-vorsen er at det ikke holder å finne et parti – eller en partner – som du liker godt. Du må også sjekke om hva slags venninner eller kompiser denne partneren har. Og om han eller hun har en usympatisk onkel som kommer til å bli for full i bryllupet.

Støres krav til velgerne er at de ikke bare skal finne partiet de er mest enig med. De skal også finne ut hvilket parti de er mest uenig med. Deretter må de finne ut om partiet de liker kan komme til å samarbeide med partiet de misliker. Og til slutt om finne ut hva slags kompromisser det er sannsynlig at et slikt samarbeid vil gi.

Mange velgere vil ramle av før de kommer så langt.

Feil logikk
Støres logikk er feil – og i tillegg ganske sprø. Først hva som er feil: En stemme til Venstre, Kristelig Folkeparti eller Høyre gir makt til nettopp det partiet. Når Frp får makt, er det Frp-velgerne som har skylden.Støre har rett i at i mange kommuner vil Venstre, KrF og Høyre samarbeide med Frp. Dermed får Frp innflytelse på politikken. Men partier får som regel ikke rent flertall i Norge. Dermed må de samarbeide med andre partier for å få de mest attraktive posisjonene og gjennomslag for mest mulig av sin politikk.

Det er også grunnen til at Arbeiderpartiet i flere kommuner har samarbeidet med Frp om fordeling av maktposisjoner. En stemme på Ap har gitt makt til Frp. Mener Støre det var feil? Eller var det slik Ap sikret best mulig gjennomslag for de stemmene partiet fikk?

Støres «en stemme på X kan gi makt til Y» er bare interessant hvis han kan vise til at Venstre, KrF og Høyre ville fått igjennom mer av sin politikk om de samarbeidet med Arbeiderpartiet i stedet for Frp.

Dette blir det mer av, mye mer, de neste to årene. Og det blir verst for Venstre og KrF Foran stortingsvalget i 2013 kan Venstre og KrF komme til å åpne for å slippe Frp til i regjering. Svært mange av Venstres og KrFs velgere vil mislike det. Det vil de rødgrønne utnytte.

Men alternativene for Venstre og KrF er heller ikke gode. Et alternativ er en reprise av valgkampen 2009 da Venstre og KrF var imot den rødgrønne regjeringen, men ikke hadde noe realistisk alternativ. Et annet er å være for fortsatt Stoltenberg-regjering, men uten SV. Det blir ikke mindre forvirrende.

Ingen samlivsrådgiver
Så til hva som er sprøtt: Støres logikk tilsier at en person i Oslo som er mest enig med Venstre, men som misliker Frp, skal stemme Ap. Med andre ord skal en velger som vil gi Venstre mest mulig makt i byen, stemme slik at Venstre ikke får makt i det hele tatt.

Stoltenberg sier til folk at de ikke kan lete etter den perfekte partner, men må satse på den de liker best. Støre mener det viktigste er å velge partner ut fra hvilken svigermor du misliker minst. Samlivsrådgiver bør Støre kanskje ikke bli.

Les også: Uten filter: Valg og terror

<b>Stoltenberg: - Klokken tikker</b>

Frp halvert i Oslo

<b>Ingen kjente blokker ville fått flertall på Stortinget</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.