I november innledet LO-leder Gerd Kristiansen på Nordisk arbeiderkongress på Sørmarka. På konferansen deltok både Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre, Sveriges statsminister Stefan Löfven og Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt. En av hovedsakene var kamp mot sosial dumping.

– Her kan ingen være gratispassasjer, sa Kristiansen i sin tale.

Hun sto med et skinnende eksempel på hvor komplisert spørsmålet om sosial dumping er. Det holdt med et lite smil for å vise det frem.

I Dagbladet sist helg fortalte Kristiansen at hun for tre-fire år siden, mens hun var LO-nestleder, reiste til Ungarn for å kjøpe nye tenner.

Hvorfor fikset hun tennene i utlandet? Jo, det «er jo rådyrt» i Norge. Hjemme ville bare overkjeven kostet 250.000 kroner. I Budapest betalte hun «nesten 100.000 for hele munnen». Det er mye penger selv for en godt betalt LO-topp.

«Gerd Kristiansens hensikt med å fortelle sin historie var å peke på behovet for å styrke det offentliges ansvar for folks tannhelse, i tråd med vedtak på LO-kongressen,» uttalte LOs informasjonssjef Jenny Ann Hammerø i DN torsdag.

Kristiansens tanntur var altså en slags politisk protestreise mot huller i norsk tannhelsetjeneste. Problemet er at det er uklart hvor godt eksempel Kristiansens tenner egentlig er.

Kristiansen forklarer behovet for nye tenner med at hun hadde fått tannkjøttsykdommen periodontitt. Men akkurat når det gjelder behandling av periodontitt er den norske folketrygden svært raus. Pasienter kan få refusjon for behandling for å stanse sykdommen og redde tenner. Dersom tenner er gått tapt på grunn av periodontitt, gis det refusjon fra det offentlige for implantat.

Det som ikke dekkes, er nye tenner av rent kosmetiske hensyn. Men heller ikke LO mener vel at det offentlige skal betale for at folk skal få et penere smil.

Tannlegeforeningen er bekymret for at Kristiansens nye tenner skal ha en uheldig signaleffekt. Foreningen viser til LOs kamp mot sosial dumping.

Det er lett å forstå norske tannlegers frykt for konkurranse. Men Tannlegeforeningen mener neppe at en tannlege som drar på ferie til Budapest, bedriver sosial dumping når han eller hun går på restaurant selv om kokken og kelneren får langt dårligere betalt enn en kokk og kelner får i Norge.

Slik er det også med tannleger. En tannlege i Ungarn tjener vesentlig mindre enn en tannlege i Norge. Tydeligvis så mye mindre at turen for mange lønner seg selv med utgiftene til hotell og flybillett.

Det er bare Norwegian som har flyvninger direkte fra Oslo til Budapest. Fremskrittspartiets parlamentariske nestleder Harald Tom Nesvik spurte på DN.no torsdag om Kristiansen hadde fløyet Norwegian da hun var på tanntur.

Om hun gjorde det, er ikke det noe bevis på dobbeltmoral. LO har riktignok et ambivalent forhold til selskapet. I 2013 valgte LO ikke å fornye bedriftsavtalen med Norwegian fordi selskapet bruker utenlandsk arbeidskraft på en del flyvninger. Men samtidig har Norwegian tariffavtale. Så LO har ikke anbefalt folk å boikotte Norwegian unntatt da selskapet var rammet av streik.

Det er ikke noe galt i å betale for et penere smil. Det er ikke noe galt i å reise til Ungarn for å få det gjort billigere. Det er heller ikke noe galt i å fly med Norwegian på tanntur. Heller ikke for en LO-leder.

Kristiansens tannreise er et uttrykk for den privilegerte og kompliserte situasjonen det norske samfunnet står oppi: Vi vil fortsatt gjerne ha høye lønninger, men vi vil helst betale minst mulig. Når vi oppnår det siste, undergraver vi av og til det første. Gerd Kristiansens nye smil er et symbol på det dilemmaet.

Men for en LO-leder gjelder det å bite tennene sammen i kampen mot sosial dumping. Uansett hvor billige tennene var.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.