Italias visestatsminister ønsker å lede en ny politisk front i Europa. Går det som innenriksminister Matteo Salvini ønsker, vil valget til nytt europaparlament våren 2019 bli et oppgjør mellom nasjonalister og globalister, snarere enn en tradisjonell kamp mellom høyre- og venstreside. Innvandring vil være hovedtema.

Det kan bli lettere sagt enn gjort, tross det som kan se ut som en ny og kraftfull europeisk allianse.

– Det finnes for øyeblikket to leire i Europa. Én er ledet av Macron (Frankrikes president, red.anm.). Han leder de politiske kreftene som støtter innvandring. Vi på den andre siden ønsker å stanse illegal innvandring, sa Ungarns statsminister Viktor Orbán da han besøkte Italia tirsdag og sto side om side med Salvini i Milano.

Det er ikke tilfeldig at Emmanuel Macron er blitt utpekt til hovedfiende. Også den franske presidenten ønsker å bruke europavalgene neste år til å bygge en overnasjonal allianse – av den liberale og EU-vennlige sorten.

På motsatt fløy finnes altså Orbán og Salvini – pluss innvandringsskeptiske ledere i Tsjekkia, Polen og Østerrike – blant annet. I bakgrunnen svever figurer som Donald Trumps gamle strateg Steve Bannon. Han håper å gi sitt bidrag til å forene de høyrenasjonale kreftene i Europa.

– Ungarn har vist at migranter kan stanses på land. Her starter Salvinis oppdrag : [Italia] må vise at migranter også kan stanses på havet, sa Orbán i Milano på tirsdag.

Salvini har allerede vist at han tar oppdraget alvorlig. I juni nektet regjeringen redningsskipet «Aquarius» med 630 migranter å legge til kai i Sicilia. Først etter langdryge samtaler ble det enighet om å sette migrantene i land i Spania. I forrige uke oppsto en ny situasjon, der italienske myndigheter nektet et annet skip, «Diciotti», å sette i land 180 migranter. Den italienske regjeringen truet med å stanse innbetalingen av EU-kontingent hvis ikke andre land ville ta imot migrantene. Det løste seg til slutt, da blant annet Albania lovet å ta imot noen av migrantene, men stemningen mellom Brussel og Roma forblir amper.

Ikke alt handler om illegal innvandring. Senere i høst skal Italias regjering legge frem statsbudsjett. De to regjeringspartiene, Femstjernersbevegelsen og La Lega, har lovet både skattekutt og økt velferd – noe som harmonerer dårlig med kravene til budsjettdisiplin i eurosonen. Regjeringen har truet med å bryte reglene hvis den får nei i Brussel.

Hvor mye politisk styrke det er i populistfronten, er usikkert.

Salvini og Orbán er hjertens enige i at migrantene må stanses, men paradokset kom frem under deres felles opptreden tirsdag: Salvini tordnet mot Macron og forlangte at Frankrike skal åpne grensen for afrikanske migranter som sitter fast i Italia. Men Salvini sa ingenting om at mannen ved siden av ham, Viktor Orbán, nekter å ta imot en eneste migrant fra Italia.

Det skurrer også i den italienske regjeringsalliansen. Mange aktivister i Femstjernersbevegelsen misliker Salvinis nær rasistiske retorikk. Bevegelsens leder, Luigi Di Maio, skrev før helgen at EU-land som nekter å ta imot migranter, også bør nektes økonomisk støtte fra EU. Det vil ramme nettopp Ungarn hardt.

Heller ikke de økonomiske truslene virker veldig sterke. Italia har en massiv statsgjeld på 2300 milliarder euro. Regjeringspartiene har lovet både skattelette og omfattende velferdsøkninger. Skulle det komme et budsjettforslag der dette finansieres med låneopptak i strid med EU-reglene, kan veien til økonomiske nerveproblemer være veldig kort.

Populistisk tale er billig. Det politiske og økonomiske handlingsrommet for Italias ledere er ikke veldig stort.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Jimmie Åkesson til DN: Det er særlig én ting Frp har bevist for Sverigedemokraterna
01:05
Publisert: