Stemmer det at reglene for kvinners adferd i det offentlige rom er mye strengere enn for menn? I så fall har Bergensordføreren Trude Drevland alltid vært et forfriskende unntak: En «blanding av Flettfrid Andresen og Dame Edna», slik kommunikasjonsforsker Ketil Raknes uhøytidelig oppsummerte det på et seminar i Oslo nylig. Av denne grunn er det ekstra fortærende at hun har rotet seg bort.

Det må ha vært en usedvanlig røff vår for den ellers så bejublede og markante nordlendingen. I mai kom det for en dag at hun ureglementert har betalt halvannen million kroner til en taleskriver. Så kom det langt mer alvorlige bråket om hennes rolle knyttet til skipsreder Torstein Hagen og hans rederi Viking Cruises og skipet «Viking Star.»

Det startet for et år siden da ordfører Drevland ble fraktet med skipsreder Hagens privatfly til Venezia for å være med på sjøsettingen. Der bodde hun på luksushotell til 15.000 kroner natten i to døgn, alt på Hagens regning. Om slik traktering kan smøre godviljen ovenfor en kommersiell aktør i overkant mye, er vel verdt å diskutere. Spesielt ettersom reder Hagen noen måneder senere spurte henne om å utføre lobbytjenester slik at skipet kunne flagge hjem til Norge og Bergen, noe hun gjorde. På den annen side kan det også passere som oppdrag det er naturlig for en ordfører å utføre. Men så blir det mer trøblete. For hvorfor er det innsats for Bergen at også sønnen blir med på privatflyturen og luksushotelloppholdet? Og hvorfor opplyser hun først om dette – i likhet med flere andre mindre heldige detaljer – etterhvert?

Veneziaturen er ikke kjent i offentligheten når Drevland 17. mai i år skal døpe skipet med stor festivitas i Bergen by. Det blir bråk. Hvorfor skal folkefesten kuppes av en næringslivsaktør, og hvorfor er ordføreren med på det? Så blir det klart at gudmorsgjerningen belønnes med luksuscruise Bergen- Oslo, for Drevland og hennes mann. Ektefeller på smøreturer er kanskje innenfor, men også hennes to voksne barn, slik det – igjen forsinket – kom frem mandag?

Ingen som så Drevlands pressekonferanse mandag kunne unngå å bli berørt av det følelsesladde budskapet. For første gang fortalte hun åpent om hvordan ektemannens underslag har påvirket henne. Blant annet har det ført til overarbeid, hukommelsestap og sviktende dømmekraft.

Drevlands karismatiske personlighet gjør det i utgangspunktet utfordrende å skille ordfører fra person. Hun blir enda mer uangripelig dersom man legger til effekten av bergensk patriotisme. Den er ikke ubetydelig. Saklige kommentatorer i bergensaviser legger inn formildende argumenter som at «det er ingen tvil om at hun elsker Bergen». Når skipsreder Hagens advokat hevder at Bergens Tidende må droppe kritikk av ordføreren fordi det er en så stor fordel for Bergen at «Viking Star» seiler under norsk flagg, så har han trolig mange med seg. Alt for Bergen.

Mange uttrykte overraskelse over at Drevland valgte å være så personlig på pressekonferansen. Hvis vi kan anta at hun har fått pr-råd er ikke det særlig overraskende. Det var ekte og det virket.

Da Drevland ble sykmeldt, valgte mediene naturlig nok å ta det rolig, fordi syke folk ikke kan forsvare seg på samme måte som friske. Ved å gjøre en gjesteopptreden for så å trekke seg ut i fredet landskap igjen, får Drevland fremført sitt budskap og sin historie uten å måtte forholde seg til kritiske spørsmål.

Om det er sympatien for mennesket Drevland og den krevende situasjonen hun har vært i eller fordømmelsen av hennes handlinger som til slutt vil veie tyngst, er uvisst. Selv om vi gjerne vil unngå at bare A4-personer tør søke seg makt, så kan hverken sjarm, karisma eller patriotisme beskytte mot undersøkelser av mulig maktmisbruk. Og hvis det danner presedens å ta sykmeldingspause for å holde tale til offentligheten, er det ikke sikkert sykemeldinger alltid bør gjøre det heller.

Visste du at du kan lese dagens papirutgave av DN her?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.