– Der har jeg veldig mye, så jeg er glad du ringte.
– Går ofte begge veier når det starter slik.
– «Viva la Repartee», en samling av svar og replikker fra historien. Jeg er generelt glad i dialog. «Deep simplicity» er skrevet av John Gribbin, handler om mentale modeller. «Deep Simplicity» og John Gribbin, om mentale leselister. Den står på leselisten til Charlie Munger, høyrehånden til Warren Buffett. Og så har jeg nylig lest Jordan B. Petersons «12 Rules for Life».

– Er det noen av reglene som særlig appellerer?
– Den handler generelt om hvordan oppføre seg, om å ikke lyve. Og det er mye jeg kjenner igjen. Vi driver en teknologibedrift og er bare opptatt av kompetanse når vi skal finne folk. Hele debatten om at noen grupper i en slik situasjon diskrimineres av andre årsaker er en fornærmelse mot folks intelligens. Og jeg skal lese «Sam Walton: Made in America», om grunnleggeren av Walmart. Og «Irrational Exuberance» av Robert Shiller, som skriver interessant om hvordan finansielle bobler oppstår, utgaven jeg skal lese tar for seg blant annet boligboblen før finanskrisen. «Influence: The Psychology of Persuasion» er også en bok anbefalt av Charlie Munger. Bokvalget preges av at man møter mange interessante mennesker i forretning. Leser mye av det som litt flåsete sagt kalles «selvhjelp».
– Ingen romaner her.
– Nei, jeg leser kun for læring. Selv om det er mye man kan lære av romaner også.
– Kan du huske siste skjønnlitterære bok?
– Nei, faktisk kommer jeg ikke på hva det skulle vært. Fra jeg var 16 har jeg vært veldig opptatt av ting som dette.
– Peterson har lagt ut en ganske solid liste på anbefalt litteratur, det ville vært interessant å vite om den gir utslag i bokhandler og i biblioteker.
– Han har en der som jeg har tenkt å lese, «Ordinary Men».

– Den kan stå på Nattbordets liste også. Av Christopher Browning, om hvordan tilsynelatende vanlige tyskere ender opp med å gjøre de mest forferdelige ting når de stasjoneres i Polen. Og dette selv om lite tyder på at de ville blitt straffet av å avstå.
– Det er fascinerende konsept. «Kjenn deg selv hvis du skal kjenne verden».
– Du leser mye, er det noe du velger vekk?
– Jeg har strenge rutiner lenge. Det begynte nok med da jeg leste Robert T. Kiyosakis «Rich Dad Poor Dad». Det er kanskje den boken som har preget meg mest, sammen med alt av Buffett. Jeg opplevde litt motstand på skolen for denne interessen, også fra lærere. For meg var dette nesten uforståelig, «har dere ikke lyst til å kunne skape noe, til å kunne leve slik dere har lyst til?»

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.