– Gratulerer med ny jobb.
– Takk! Første nyheten fra DN første dag i ny jobb var at Oslo Børs var opp med to prosent. Det føltes bra, men nå har det korrigert seg så markedet er tydeligvis blitt kjent med meg.
– Går pokker så fort i våre dager. Hva har du på nattbordet?
– Ingenting! Men i vesken har jeg en Kindle.
– Hvor full er den.
– Ikke kjempefull, det er ikke så lenge siden jeg fikk den. Jeg bruker den særlig når jeg pendler Stavanger-Oslo. Akkurat nå leser jeg «Decision Points» av den yngre Bush. Jeg har hatt den på listen en stund, det er kjekt å lese den i den tiden vi er inne i i nå. Han fikk jo voldsom kritikk, men det er nok flere som savner ham nå. Den gir et innblikk i hans tid som president.
– Har du fått med deg hans karriere som maler?
– Nei?
– Han reiser rundt og maler portretter av veteraner som er blitt skadet i kriger han selv har beordret. Peter Schjeldahl, kunstkritikeren i New Yorker, skrev at kvaliteten var «astonishingly high for someone who … took up painting from a standing stopp, four years ago, at the age of sixty-six.»
– Og det er også et tegn på at han tydeligvis har fått litt fritid.
– Leser du mye om amerikansk politikk?
– En del! Jeg er generelt interessert i bøker om politikk, og er glad i selvbiografier. Jeg har nettopp begynt på den til Stoltenberg, det er utenom Kindelen. Og i 30-årsgave fikk jeg nylig «Hersketeknikker» av Sigrid Sollund. Litt for å sikre at jeg ikke utsettes for dem hvis jeg blir kalt inn til studio på NRK.
– Hva med romaner.
– Jag kommer ikke på hva som var den siste romanen jeg leste. Men i sommer leste jeg «Fear and Loathing in Las Vegas».
– Ville kanskje vært vanskelig å koke opp noe tilsvarende fra Arendalsuka?
– Som jeg kaller en sommerleir for voksne – ja, det ville nok vært vanskelig.
– Har du lagt opp listen for hva du skal lese fremover?
– Jeg er glad i tall og statistikk, i den grad at jeg går aldri god for statistikk jeg ikke har vært med på å manipulere selv. Så jeg ser frem til Hans Roslings «Factfulness». Og jeg har en kone som er lektor i historie, det er stort sprik i kunnskapsnivået hjemme. Hun sier jeg må lese mer om historie så jeg tenkte leste Jared Diamonds «Våpen, pest og stål». Det er 13.000 år med historie, da kan jeg kanskje bidra litt, jeg også.
– Tidlig lesing?
– Dette høres ut som en fryktelig klisjé, men en bok som gjorde inntrykk var Ayn Rands «Anthem». Jeg leste den som utvekslingselev i USA da jeg var seksten, og da jeg kom hjem til FpU var jeg ivrig etter å fortelle om den, den handlet jo om slike ting som vi var opptatt av. Men så skjønte jeg at dette var gammelt nytt, jeg hadde bare ikke fått det med meg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.