– Det er en salig blanding av skjønnlitteratur og barnebøker. Jeg er nylig ferdig med Zadie Smiths «Swing Time». Jeg har vært fan lenge, siden «White Teeth». Jeg har bodd i London og hadde et London-prosjekt gående en stund. Hun beskriver byen fra en vinkel man ikke ser på pakketurer. Den jeg holder på med nå, og som kanskje er årsaken til at jeg sover dårlig for tiden, er Simon Strangers «Leksikon om lys og mørke». Jeg er utdannet historiker, og liker gjerne bøker med historisk utgangspunkt.

– Men er kanskje også tilsvarende kritisk?

– Ja, jo da, historisme og alt det der. Men alt fra Philip Roths «The Plot Against America», Hilary Mantels Cromwell-serie og Michael Chabons «The Yiddish Policemen's Union» synes jeg er gøy.

– Det er en nydelig scene i «Yiddish Policemen's Union» fra et Hotel Zamenhof i Sitka, en esperantistisk øy i det som skulle være et jiddishspråklig samfunn. Branninstruksene i hotellet er alle blitt borte, «stjålet av esperantister og samlere».

– Haha. Settingen er fantastisk, siden har jeg lest det meste av Chabon. Jeg leser også «Verdensteater – Kartenes historie» av Thomas Reinertsen Berg. Det er vel historienerden i meg. Og for barna leser jeg «The Parent Agency» av David Baddiel. En slags magisk realisme for barn, der hovedpersonen blir så lei foreldrene sine. Ellers blir det for lite norske bøker. Jeg har ikke så mye tålmodighet med ekstrem introspeksjon og minutiae. Jeg liker de bredt anlagte, store romanene, av forfattere som Jeffrey Eugenides.

– Historikeren Benny Morris er aktuell i disse dager med en bok der han ser folkemordene på armenere, assyrere og grekere under ett. Faktisk er Eugenides en av de få som bruker den greske historien fra Anatolia som bakteppe.

– Ja, i «Middlesex»! Det er typisk for den type bøker jeg liker.

– Nicolai Houms «De håpefulle» kunne kanskje vært noe for deg? Litt Franzen-aktig, hvordan han skildrer en hel familie.

– Ja, det skjønte du kanskje, at jeg liker Franzen. Jeg har nok lest alt av ham, ikke at det er så mye. Ellers har vi hytte i Lofoten, og jeg likte godt Roy Jacobsens bøker fra Helgeland. Så jeg får med meg noe norsk. Ellers prøver jeg å lese minst en bok fra Booker-prisens shortlist. Har du lest «The Sisters Brothers» av Patrick deWitt, eller «The Luminaries» av Eleanor Catton? Den siste er fra gullgravermiljø på New Zealand.

– Pokker. Nattbordet taper terreng her. Men tillat en anbefaling av ««J», av Booker-vinner Howard Jacobson. Der er det tungt med fascinerende historisk spekulasjon. Tidlig lesing?

– Jeg kjøpte alt av Morgan Kane og Clay Allison Sexy Western på loppemarked.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.