– Det er lite skjønnlitteratur og mye fag. Akkurat nå leser jeg «Proposisjon 44L» fra Justisdepartementet.

– Ikke et ondt ord om Jo Nesbø. Men nattbordet er alltid glad for å snakke om noe annet. Dette lover godt.

– Det er et forslag om hvordan gjøre bolighandel tryggere. Jeg har lest den flere ganger! Det er ingen thriller eller kioskvelter. Men den er ganske godt skrevet og har klare spenningsmomenter.

– Synes du flere mennesker burde lest «Proposisjon 44L», eller kan dette overlates til ekspertene.

– Godt spørsmål. Åtti prosent av alle nordmenn eier sin egen bolig. Dette er et godt forsøk på en lov som skal redusere konflikter, men vi kommer nok til å foreslå noen endringer. Det er faktisk viktig for deg og meg. Jeg er egentlig glad i å lese, og har lest mye tidligere. Jeg har jo lest noe Holt og Nesbø, men det er mer «hjernevask».

– Men noe blir det jo?

– Det siste fornuftige jeg kan huske å ha lest er Åsne Seierstads «To søstre». Men Seierstads bok talte til meg, jeg er generelt opptatt av utenforskap. To vanlige ungdommer, riktignok med litt annen kulturbakgrunn enn flertallet, som ramler ut i noe så grusomt. Det er ikke alle gamle, forstokkede oppfatninger som arves, noen kan ungdom ta til seg som en del av et ungdomsopprør. Det er interessant hvordan Seierstad skildrer hvordan det kan bli så ekstremt.

– Ansiktstatoveringer. Mange ungdom har skjønt at det er en av de få tingene foreldrene deres tross alt ikke vil kunne akseptere. Desto mer forlokkende!

– Ja, og for dem som lever sine liv på sosiale medier finnes det ingen kontroll. Så det kan være bra å være nysgjerrig på slike fenomen.

– Tidlig lesing?

– Det var en periode med mye Hamsun. Og mye Bjørneboe. Særlig «Jonas». Der er det med utenforskap igjen. Jeg vet ikke hvorfor det treffer meg slik, det er kanskje en sosial samvittighet.

Nattbordet retter

I «På nattbordet» 30. januar kunne man få inntrykk av at intervjuobjekt Anne Lise Ellingsæter leste biografien til Simone Weil. Dette medfører ikke riktighet. Simone Weil var filosof, mens den aktuelle boken, «Un vie», som en oppmerksom leser har påpekt, selvfølgelig ble skrevet av juristen og politikeren Simone Veil. Rett skal være rett.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den hyggelige nye jenta på teamet viser seg å være en skikkelig latsabb. Hva gjør du? Svaret får du i Mandagsmøtet!