– Hva har du på nattbordet?

– Der har jeg et par-tre bøker – «Havets katedral» av Ildefonso Falcones, «The Good Jihadist» av Bob Shepherd og Richard Bransons «Business stripped bare» – litt halvveis en biografi om Branson og halvveis en bok om hans forretningsfilosofi.

– Litt godt og blandet dette, er du en sånn som holder på med mange bøker samtidig?

– Jeg leser litt her og der, men hvis jeg først kommer i gang, leser jeg fort gjennom en bok. Jeg elsker å ligge i solsengen og lese skjønnlitteratur, og det er særlig lett med raske actionbøker. «The Good Jihadist» er jo en slik bok.

– Fortell mer om den.

– Det er en klassisk bok om amerikansk etterretning og krig i Afghanistan, med spesialstyrker i hemmelige operasjoner og konspirasjoner. Jeg har ikke lest noe annet av den forfatteren, men den er enkel å bla gjennom og gir god underholdning.

– Og «Havets katedral», om Barcelona i middelalderen?

Stemmer. Jeg har lest den en gang før, og synes det var en veldig, veldig god bok. Det er jo morsomt med slike historiske romaner. «Business stripped bare» skaper en behagelig kombinasjon, der man får se Bransons businessperspektiver.

– Som direktør i VG, plukker du opp noen av disse perspektivene?

– På baksiden av boken står sitatet «The brave may not live forever, but the cautious will not live at all», som Branson lever etter i hverdagen. Det er jo et ganske kult sitat, i hvert fall i den verden vi lever i nå, der ting endrer seg fort. Jeg vet ikke om jeg kommer til å ta med meg så mye fra boken tilbake til Akersgata 55, men den er morsom og bra underholdning.

– Noe du leste i yngre år som formet deg?

– «Atlas Shrugged» av Ayn Rand, definitivt. Jeg var veldig politisk aktiv og liberal, så det er nok den viktigste boken jeg har lest. Jeg husker både den og «The Fountainhead» fra tenåringsalder. Det er vel stor overvekt politisk interesserte som leste disse.

– Og dette formet deg veldig politisk, regner jeg med?

– Nå er det et tilbakelagt kapittel, men jeg jobbet på Stortinget i et par år som rådgiver tilbake i tiden.

– Noen leseplaner når du er hjemme fra Italia-ferien?

– Egentlig ikke. Jeg har fått «Thinking fast and slow», men den har jeg ikke kommet i gang med.(Vilkår)