– Mye av det jeg leser om dagen, er det jeg leser for barna mine. Og nå begynner bøkene vi leser å bli interessante også for meg. Akkurat nå går det i «Tante Ulrikkes vei», faktisk.

– Jaggu.

– Ja, datteren min på 13 er interessert. Sønnen min på ti kanskje bare sånn passe. Før det leste vi «Historien om Abraham Lincoln». Og «Sofies verden», som jeg begynte på da jeg var ung, men som jeg nå fikk fullført, det var et hyggelig gjensyn. Utgangspunktet var en samtale med datteren min om verdien av filosofi, da kom jeg på at jeg kunne ta den frem igjen.

– Hva leser du for egen del?

– Akkurat nå holder jeg på med «Angelmaker» av Nick Harkaway, en slags science fiction/fantasyroman lagt til London i nyere tid. Hovedpersonen er sønn av en cockney-gangster, og har blant annet arvet en dommedagsmaskin fra 1950-tallet som han setter i gang, og får masse problemer.

For sin egen del leser Eirik Lae Solberg «Angelmaker» av Nick Harkaway.
For sin egen del leser Eirik Lae Solberg «Angelmaker» av Nick Harkaway.

– Hvordan kom du over denne?

– Det var kona som anbefalte den. Litt av grunnen, tror jeg, er at jeg har studert i London. Og boken er ikke så surrealistisk at man ikke kjenner seg igjen.

– Er dette en typisk bok for deg?

– Det er ikke så lenge siden jeg leste Levi Henriksens «Snø vil falle over snø som har falt», så jeg liker realistiske romaner også. Men da jeg så første episode av «Game of Thrones», startet jeg med bøkene, jeg synes det er morsomt med science fiction og fantasy. Og for mange år siden leste jeg mye av Terry Pratchett.

– Nattbordet prøver å fastsette om det er overlapp mellom de som leser science fiction og fantasy, eller om det er gjensidig avstøtende interesser.

– Jeg kan lese krim, men ikke veldig mye. God krim kan fungere i forskjellige settinger, jeg leste nylig en fra Cromwell-tidens England.

– Hvordan startet lesingen for deg?

– Jeg hadde en periode der jeg leste mye Hamsun, som så mange unge menn.

– Hva nattbordet hadde gitt for statistikk om hvor mange unge menn som leser Hamsun i dag. Mistanken er at det går en kløft et sted. Young adult-litteraturen er blitt så god at de som leser, ikke kommer seg videre.

– Det startet med «Markens grøde» på skolen, og så tok jeg det videre derfra. Jeg er også glad i historiske … ikke nødvendigvis romaner, men historiske bøker, som Antony Beevor.

– Man skal virkelig ha tungen rett i munn når man leser Beevor. Mange navn!

– Ja, man må nesten notere underveis. Det måtte jeg gjøre da jeg leste Dostojevskij, tegne opp hvem som var hvem på et ark.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hva var oljeprisen sist Liverpool tok seriegull?
DN utfordret Liverpool-fan Eldar Sætre på historisk oljepris, navnebytte og kvartalstall
01:19
Publisert: