– Du ble intervjuet her for 11 år siden, da du var redaktør for Yr.no. På spørsmål om hva du leste som barn svarte du Store Norske Leksikon. Og nå er du sjefredaktør der. Denne avis melder at SNL er blitt forbilde for leksikon i andre land. Men hva har du på nattbordet?

– Jeg har tre bøker som alle er produsert av folk som jobber eller har jobbet i Store Norske Leksikon. Det er «Hvaleventyret» av Andreas Tjernshaugen. Den andre er «Alvorlig Lykkelig» av Gunn Hild Lem og «Alt skal bli forandra. Snart» av Anne Marit Godal og Leif Høghaug.

– Kan man merke forfatternes fartstid i SNL på kvaliteten?

– Ja. Tjernshaugens bok er en fascinerende historie om hvordan Norge ble en gigantnasjon innenfor hvalfangst, og nesten utryddet blåhvalen på egen hånd.

– Det norske Forsvaret jobbet en stund med å utvikle en egen napalm, basert på spermhvalolje.

– Det er gøy. Jeg tror på det.

– Nattbordet har sett engelskspråklige fremstillinger av at det dreide seg om napalm laget av hvalsperm. Det er enda bedre, sånn fortellermessig. Men nettopp den type ting akkurat du skal hindre fra å bli disseminert videre.

– Jeg gjør mitt beste. Jeg har også «Latvija – Nacionālā enciklopēdija». Det ble bestemt at det skulle lages en liten papirutgave av det latviske nasjonalleksikonet. Til alles forbauselse ble det revet ut av hyllene.

– Hvordan utmerker denne seg for en fagmann, om enn kanskje ikke en leser?

– Det som er gøy med dem er at de startet fra scratch. Hvis man skal beskrive alt om alt, og starter på null, hvor begynner man da? Og alle navn må endres slik at det kan tilpasses latvisk språkbruk, alle mannsnavn må for eksempel slutte på s. Så det er et langt innslag her om Bobs Dilans. Jeg har også fire bind av «Trap», som er en slags bygdebok på speed om Danmark, det skal bli 34 bind. Her er det alt om steinalderen i hver enkelt kommune til hvor mange sykler det er i Frederiksberg. På grunn av fond og tilskudd kommer den også ut på papir, helt vidunderlig galskapsprosjekt.

– Blir det noe skjønnlitteratur?

– Nei. Jeg har bare ikke tid. Det er så mange morsomme faktabøker der ute. Jeg har forresten en til liggende her!

– Fortell!

– «All verdens kunnskap – Leksikonhistorie i 200 år». Jeg var innom Nasjonalbiblioteket nylig og der hadde de utsalg av denne, som de ga ut i forbindelse med en utstilling om leksikon de hadde i 2012. De var tydeligvis lei av å ha bøkene liggende og prøvde å dumpe dem, så jeg kjøpte noen eksemplarer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.