– Akkurat nå leser jeg «Jomsviking» av Bjørn Andreas Bull-Hansen.
– Du vet han har vært i toppsjiktet i vektløfting? Med NM-gull og norske rekorder. Litt annen profil enn mange andre forfattere.
– Det visste jeg ikke! Men jeg har googlet ham og sett han har en allsidig bakgrunn. Men jammen kan han skrive også. Jeg går mot slutten av boken nå, og har planer om å få neste bind, «Vinland», til jul.
– Det er kommet flere gode bøker med lignende temaer i det siste. Hva med «Kvitekrist» av Tore Skeie?
– Den har jeg ikke lest, men jeg har fått den med meg, ja. Dette er nok litt i tiden, jeg leste nylig «Den svarte vikingen» av Bergsveinn Birgisson, den var interessant. Og dette går jo rett inn i det jeg driver med. Vi har jo Vikingmuseet i Borg her like ved.
– Nattbordet ble veldig preget av en utgraving ved Kaupang i Vestfold. Der fant man en grav med et formodentlig velstående ektepar i båt. I stevnen satt det man tror må ha vært en tjenestekvinne, med et tinnfat i fanget. Ved føttene hennes lå en hund. I fatet lå hundens hode. Der får man en smak på hvor forskjellig og fremmed den førkristne kulturen må ha vært.
– Haha, det var barbarisk! Det kommer jo frem også i «Den svarte vikingen». Men så må man jo merke seg at de var jo ikke bare berserker, de var jo handelsfolk også.
– Er dette en interesse du har hatt med deg fra guttedagene, eller er den av nyere dato?
– Den er nok av nyere dato, vil jeg si. Vi har noen vikinggraver der jeg vokste opp i Sunndalen, uten at jeg vil se det merket meg spesielt. Men jeg merker interessen for dette i jobben, så romanene blir lettere stoff liggende mellom reiselivsmeldingene.
– Hva leste du i stedet, i unge år?
– Hardyguttene. Og om Helge Ingstad, Nansen og Amundsen, ishavshistorier.
– Det finnes fremdeles muligheter for å virkelig bo langt fra folk.
– Ja, det er noen uberørte flekker på kartet fremdeles. Vi merker det i turismen, om ikke vi kan tilby en koie milevis fra folk, så har turistene med seg drømmen om luft og rent vann. Kommer du fra Beijing eller München vil en rorbu være veldig eksotisk.
– Den som driver med seiling eller hundekjøring i Norge kan tilfreds tenke for seg selv hver dag at «dette ville mange betalt ti tusen kroner for». Men det må ligge en ironi i å tilby stillhet og plass. Blir det for vellykket blir det trangt!
– Ja, det er en utfordring å fortsatt tilby noe som er eksklusivt. Man må prise det rett.
– Noen bok du ikke har klart å fullføre?
– Ja, både «Ulysses» og Dante har jeg forsøkt meg på. Jeg leser fortsatt en god del bøker, men jeg føler man blir så trent til å skanne overskrifter og ingresser … det tar 20, 30 sider i en bok før man er tilbake i vanen med å konsentrere seg. Så får man prøve at man får videreført det til barna også.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.