– Der har jeg mobiltelefonen.

– Ingen frykt for blålys fra skjermen som forstyrrer søvnmønsteret?

– Nei, jeg avslutter dagen med å lese masse aviser på nett.

– Men hva med resten av døgnet? Får du lest bøker da?

– Nei, vet du hva, det blir ikke så mye bøker. Jeg leser nyheter når jeg står opp, oppdaterer meg innimellom på nettaviser på jobb, sjekker nyheter når jeg kommer hjem og tar en siste runde før jeg legger meg.

– Føler du at du blir grundig oppdatert, eller blir det på en måte aldri nok?

– Det kan bli til at man konsumerer mye overskrifter. Man sitter og skummer og ender med å spørre seg selv «hva var substansen»? Men det jeg er interessert i leser jeg mer nøye.

– Hvilke temaer er det?

– Jeg leser mye om eiendom.

– I barnehagen var alle tantene til lille Nattbordet bekymret av at alle tegningene var i svart/hvitt. Det måtte ligge en depresjon bak! Men avisbesettelsen hadde begynt allerede da, og på den tid var ingen aviser i farger. Var du like sterkt angrepet av avisomani som barn?

– Jeg har aldri vært så opptatt av skjønnlitteratur, men vært mer interessert i faglitteratur. Men nå leser jeg for barna, da.

– Hva leser du for dem? Nyheter om eiendom?

Jill Iren Molland leser helst aviser.
Jill Iren Molland leser helst aviser. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Nei, det er barnebøker. Selv er jeg 72-modell, vi leste en serie men jeg husker ikke hva den het … Hos oss har vi ikke begynt å lese Harry Potter ennå.

– Når er det man begynner med Harry Potter?

– Datteren min er ti, og jeg merker at noen rundt henne har begynt på det. Den yngste er seks, så det er noe vi kan begynne med etter hvert.

– Viktig knep, som Nattbordet gjentar til mange, er å i hvert fall vente til syv-, åtteårsalderen med «Brødrene Løvehjerte», ellers slynger man de små ut i traume og ulykkelighet og dødsangst.

– Huff.

– Hva med «Historien om …»-bøkene? Nattbordets erfaring er at intervjuobjekter som aldri har vært spesielt opptatte av skjønnlitteratur har hatt glede av disse små biografiene om Madame Curie og Henry Ford.

– Nei, men det gikk mye i Donald-blader og Donald-pocket. Og da jeg jobbet i Egmont leste jeg mange magasiner, men jeg merker at jeg ikke leser dem like intensivt nå. Det blir fort til at man tar frem mobilen.

– Føler du at du kontrollerer den, eller kontrollerer den deg?

– I sommer har jeg prøvd å ikke ta den opp fullt så hyppig. Men det går ikke å være helt uten, på grunn av jobbmail og slikt. Her var det ikke mange bøker, merker jeg.

– Ah, det er ingen konkurranse. Det er mangfoldet som er poenget i denne spalte!(Vilkår)