– Du slutter i jobben som forlagsdirektør i Aschehoug, melder pressen. Nattbordet pleier å benytte slike anledninger til å spørre insinuerende om det nå blir tid til å lese mer. Men det er kanskje ikke på sin plass her.

– Jeg har alltid lest mye, så jeg er helt sikker på at jeg kommer til å fortsette. Å lese gir mening og glede. Men om balansen mellom bøker fra Aschehoug og andre forlag blir den samme, kan jeg ikke si. Noe jeg alltid gjør når feriene begynner, er å starte på en bok fra et annet forlag, sist var det Lars Myttings «Søsterklokkene», som er nydelig. En annen jeg leser er «Vegetarianeren» av Han Kang. Den handler om en kvinne som ut av det blå blir vegetarianer, og alt det innebærer av endringer for alle rundt henne. En roman om det å endre livet.

– For å dra dette ned på det helt trivielle nivå: Det er ikke et ukjent fenomen i familier at særlig tenåringsdøtre innfører nytt, kjøttfritt kostholdsregime.

En av bøkene Kari Spjeldnæs leser nå er «Vegetarianeren» av Han Kang.
En av bøkene Kari Spjeldnæs leser nå er «Vegetarianeren» av Han Kang.

– Om ikke vi har vært totale vegetarianere, har vi gått gjennom noen faser med kostholdsendringer, ja. I den sammenheng kan jeg nevne at jeg ikke er en stor leser av kokebøker. Men en bok jeg ønsket meg, og fikk, og som giveren måtte i antikvariat for å finne, er W. C. Slingsbys «Til fjells i Norge». Det er riktig noe å ta frem når man skal kose seg. En bok jeg har liggende og skal bla i i helgen, er Sara Stridsbergs «Kjærlighetens Antarktis». Hun tegner et sterkt og underfundig bilde av en kvinne som er blitt fratatt barna. Og rett før leste jeg debutanten som virkelig feide alle av banen i 2019, Klara Hvebergs «Lene din ensomhet langsomt mot min». Det er en nydelig bok om matematikk og kjærlighet.

– Og hun klarer å forene de to?

– Forfatteren er selv matematiker, og klarer å være pedagogisk slik at man henger med, samtidig som dette er en vakker roman om kjærlighet, helt på siden av det vanlige.

– Hvordan startet forlagsdirektørens lesekarriere?

– Høytlesing av «Teskjekjerringa» og «Pippi Langstrømpe». Jeg husker Pippi-boken fremdeles, gul med stoffrygg der det var preget bokstaver av gull.

– Pippi er et mer motsetningsfylt ideal enn det hun ofte fremstilles som.

– Ja, hun herser voldsomt med Tommy og Annika. Men hun er … ikke en eventyrfigur, men en eventyrlig figur.

– Siden du nevnte ordet «balanse» i starten: Det er en bok fra Aschehoug som nevnes med særlig glød i denne sp …

– Haha, jeg vet! Blir jeg bedt om å anbefale en bok, er det Rohinton Mistrys «Balansekunst». Det å fortelle Indias nyere historie med en roman som denne viser hvordan gode romaner kan trumfe alle andre sjanger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Denne banker livskiten ut av andre firedørsbiler
Den nye versjonen av Mercedes-AMG GT er den raskeste modellen fra merket. Likevel kan du ta med fire passasjerer og trekke tilhenger.
03:36
Publisert: