– Det er to bøker som har gjort spesielt inntrykk i det siste. Den ene er Yuval Hararis «21 Lessons for the 21st Century». Den er lettere å lese enn «Sapiens» og «Homo Deus», siden den består av enkeltstående essays, så jeg får lest et kapittel hver kveld. Den andre er Gunhild Stordalens «Det store bildet», jeg er selv interessert i både næringsliv og bærekraft. Og nå har jeg akkurat begynt på Michelle Obamas bok.

Yuval Hararis «21 Lessons for the 21st Century» gjorde et spesielt inntrykk på Karin Greve-Isdahl.
Yuval Hararis «21 Lessons for the 21st Century» gjorde et spesielt inntrykk på Karin Greve-Isdahl.

– Nattbordet har skrevet av et sitat fra den boken, et øyeblikk … Jo! Hør: «I have been at probably every powerful table that you can think of, I have worked at nonprofits, I have been at foundations, I have worked in corporations, served on corporate boards, I have been at G-summits, I have sat in at the U.N.: They are not that smart».

– Haha! Den er godt skrevet. Jeg er ikke kommet så langt, men man får et klart inntrykk av hvordan bare man kommer fra et trygt hjem spiller det materielle ikke så stor rolle.

– Siden du nevnte Harari: Han skriver om så mange emner at forskjellige lesere ofte fester seg ved helt ulike ting. Er det noe du husker særlig godt fra «21 Lessons»?

– Jeg er fascinert av hans råd om «know yourself before AI does». Vi lar teknologien bestemme alt. Vi ser ikke gatene fordi vi glor på Google Maps. Og i Norge er vi jo utrolige til å si at «yr sier at det ikke regner», uten å se ut av vinduet. Når teknologien forteller deg hva du skal utdanne deg til og hvem du skal gifte deg med, hva er igjen til oss mennesker da? Noe skal man slite med. Det fikk meg til å ligge våken en stund.

– Men toleransegrensen synes høy! Av og til ser man reklamer for mer båndbredde, med bilder av familier som sitter lykkelige i sofaen med hver sin skjerm. For femten år siden ville en slik fremstilling fått de fleste til å rive seg i håret.

– Jeg river meg i håret nå. Som Harari sier: når du ser folk stirre som zombier inn i telefonen, tror du de kontrollerer teknologien, eller at teknologien kontrollerer dem? Man ser jo at de smarteste ikke lenger tillater at barna bruker mobil hjemme, og de beste skolene tillater det heller ikke. Barnet som er den siste til å få mobiltelefon i klassen vinner.

– Airbnb har nå fjernet oppføringen av jødiske hjem på Vestbredden. Men hjem i alle andre områder der det er konflikt om identitet og tilhørighet går helt greit. Airbnb er så dominerende på sitt felt at plutselig har man ikke-folkevalgte tech-ledere som bestemmer hvor man får reise og hvem man får møte.

– Det er derfor teknologi er en utfordring for demokratiet. Enda vanskeligere er Facebook og hva de viser og ikke viser. Jeg håper politikerne følger med, og føler EU er mer fremoverlente enn mange her. Man kan si mye om byråkratene i EU, men både her og med bærekraft er de ofte ledende.

– EU hadde nylig en rapport om innføring av kunstig intelligens i omsorgsyrker. Full av sitater fra Mary Shelleys «Frankenstein» og Isaac Asimovs «I, Robot». Nesten nattbordmateriale, den rapporten. Tidlig lesing?

– Alt av Agatha Christie. Og så husker jeg at jeg satt oppe på natten og leste «Gone With the Wind», og gråt og gråt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Denne vinen kommer til å gå betydelig opp i pris etter nyttår
01:46
Publisert: